14. Konferencija o održivom razvoju: Panel – Društveni standardi za izvještavanje o održivosti (CSRD okvir)

17.10.22. | Vijesti, Događanja

Pripremila: Nikolina Renić

Na drugom danu 14. Konferencije o održivom razvoju održao se panel pod nazivom Rasprava o društvenim standardima za izvještavanje o Održivosti (CSRD okvir).

Uvodni govornik Sigurt Vitols, član EFRAG ST TEG, koji je sudjelovao u izradi ESRS Standarda za izvještavanje i viši istraživač na WZB Berlinskom centru za društvene znanosti, pojasnio je strukturu, metodologiju, ciljeve te vremenski okvir društvenih standarda. Time je ukazao na slojevitost i složenost standarda. Izjavio je kako su standardi i dalje u nastajanju te kako slijedi višestruka evaluacija i adaptacija standarda.

Panel je moderirala dr. sc. Mirna Koričan Lajtman, profesorica na Luxembourg School of Business kao i na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, a svoja znanja i iskustva podijelili su Dario Gabrić, voditelj korporativnih komunikacija Erste banke, dr. sc. Paul Stubbs, viši znanstveni suradnik na Ekonomskom Institutu Zagreb te Tatjana Vlašić, zamjenica pučke pravobraniteljice.

Grabrić je pojasnio kako teme ESG-a zahvaćaju svaki segment institucija. Također je dao primjere mjerljivih pozitivnih praski na zajednicu unutar kompanije, a to su inicijative promicanja raznolikosti unutar poduzeća te usklađivanje ravnoteža privatnog i poslovnog života, ali i projekti za dobrobit šire zajednice u kojoj djeluju.

Stubbs je ukazao na nedostatak složen ih procesa, evaluacije i dijaloga između kompanija i zajednica u Hrvatskoj pri donošenju odluka o donacijama. Time je također naglasio nedostatak razumijevanja koje su to najugroženije skupine zaposlenika. Kao član komisije za HRIO, izjavio je kako javni sektor najmanje radi za interese javnosti, dok svijest privatnog sektora o raznolikosti, pa tako i ostalim društvenim temama, raste.

Vlašić je ukratko objasnila funkciju ureda pučke pravobraniteljice te pojasnila da područje rada i zapošljavanja prima najviše pritužbi, osobito na teme dobne diskriminacije i diskriminacija s obzirom na zdravstveno stanje. Također je naglasila kako u ovom slučaju rast pritužbi bi zapravo bio korak prema sustavnom napredovanju odnosa prema radnicima.

 

Snimka se nalazi na You Tube kanalu HR PSOR-a

 

Share This