14. Konferencija o održivom razvoju: Panel – Okolišni standardi za izvještavanje o održivosti (CSRD okvir)

12.10.22. | Događanja, Vijesti

Pripremila: Nikolina Renić

Drugi dan 14. konferencije o održivom razvoju također je bio ispunjen edukativnim panelima počevši s panelom pod nazivom: Rasprava o okolišnim standardima za izvještavanje o održivosti (CSRD okvir). Na panelu se diskutiralo o zahtjevima novih izvještaja te izazovima s kojima se poduzeća mogu susresti u području okoliša

Uvod u panel je dao dr. sc. Janez Potočnik, podpredsjednik međunarodnog panela za resurse UNEP-a za okoliš. Potočnik je svojom opširnom prezentacijom dao uvid u opće stanje okoliša i prirodnih resursa te uzrok i posljedice današnje globalne klimatske krize. Također je kritički analizirao buduće trendove, produktivnost i dematerijalizaciju, vlasništvo i nedovoljno korištenje proizvoda, kružno gospodarstvo i još mnogo toga. Izjavio je „ako želimo govoriti o gospodarskom uspjehu u budućnosti, jednostavno je nemoguće izostaviti kontekst prirodnih resursa i okoliš“.

Panel je moderirala dr. sc. Mirjana Matešić, direktorica HR PSOR-a, a u panelu su sudjelovale: Karla Alfier, voditeljica poslovnog savjetovanja, EY Hrvatska, dr. sc. Ana-Maria Boromisa, voditeljica Odjela za međunarodne ekonomske i političke odnose IRMO-a; Nikolina Kolarić, direktorica održivosti Hrvatske poštanske banke te Dea Demić, voditeljica korporativnih komunikacija JGL-a.

Alfier je dala kratki uvid u okolišne standarde i pojasnila da se opseg izvještavanja sveobuhvatno širi. Cilj konkretnijih i rigoroznijih zahtjeva za izvještavanja je motiviranje poduzeća u cjelovite i strukturirane strategije de-karbonizacije. Također je ukazala na neusklađenost, a stoga i nemogućnost usporedbe, nefinancijskih izvještavanja, što novi okvir smjernica pokušava ispraviti.

Kolarić je pojasnila ulogu financijskog sektora u usmjeravanju kapitala prema održivim djelatnostima. Time je naglasila da profit nije glavni cilj ili načelo, već je to pozitivni utjecaj na kružnu ekonomiju i osnaživanje društva. Također je ukazala na nužnost podrške i volje menadžmenta, prihvaćanje odgovornosti, adekvatne okoline i holističkog pristupa da bi se ostvarili krajnji ciljevi izvještavanja.

Boromisa je ukratko objasnila što sve obuhvaćaju područja 1, 2 i 3 te razliku između ugljične i klimatske neutralnosti. Također je ukazala na važnost suradnje u pripremi izvještaja po novim standardima kako bi se stekla nova tehnička znanja i podrška.

Demić je objasnila izvještavanje kao sliku svih pozitivnih i negativnih utjecaja poduzeća te kako je ovo prilika za dugoročne promjene u poslovanju i strategija poduzeća. Naglasila je edukaciju i osvještavanje kao ključ u uspjehu.

Matešić je zaključila da bi se poduzeća prvo trebala fokusirati na sebe i prepoznavanju svojih utjecaja jer će se jedino tako olakšati sami proces izvještavanja i primjene standarda.

Snimka se nalazi na You Tube kanalu HR PSOR-a

 

Share This