14. Konferencija o održivom razvoju: PANEL – Okvirni i upravljački standardi za izvještavanje o održivosti

10.10.22. | Događanja, Vijesti

Pripremila: Nikolina Renić

 

Na prvom danu 14. Konferencije o održivom razvoju održan je panel Rasprava o okvirnim i upravljačkim standardima za izvještavanje o održivosti (CSRD okvir), na kojem je kritički analiziran novi okvir za izvještavanje o održivosti poduzeća

Uvod u panel je dala dr.sc. María Mora, članica EFRAG SR TEG koja je sudjelovala u samoj izradi standarda izvještavanja. Mora je dala uvid u procese, aspekte i vremenske okvire nove direktive te ukazala na značajnosti takvih izvještaja na sama poduzeća i održivo poslovanje u cijelosti.

Panel je moderirala Andreja Pavlović, voditeljica Odjela za zaštitu prirode i krajobraza, OIKON, a u raspravi su sudjelovali Marina Burazer, direktorica marketinga Fortenova grupe;  Ksenija Petričević, voditeljica Sektora za nadzor tržišta kapitala HANFA-e, prof. dr. sc. Darko Tipurić, voditelj Katedre za organizaciju i menadžment i direktor MBA programa na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te dr. sc. Silvija Vig, voditeljica odjela za usklađenost, etika i borba protiv korupcije, CODUPO.

Pavlović je na početku samog panela pojasnila kako i dalje postoji velika neujednačenost i neusporedivost izvještaja zbog kojih važne interesne skupine poput investitora i (ne)vladinih tijela ne uspijevaju informirano donositi poslovne odluke. Naglasila je kako je direktiva o održivom korporativnom upravljanju iznimno važna jer definira probleme u praksi poslovanja.

Tipurić je naglasio kako profitabilnost ne smije biti smisao poslovanja današnjice i da izvještavanje nije samo obaveza koja se ispunjava, već da se njome dubinski objašnjava i pomaže razumijevanju učinka i utjecaja poslovanja te kako održivost utječe na strategiju i lanac vrijednosti poduzeća u dugom roku.

Petričević je pojasnila da poduzeća gledaju nove regulative o izvještavanju kao obvezu, dodatni trošak i velika ulaganja te zbog toga HANFA, kroz svoje smjernice i pružanje edukacija, pokušava osvijestiti da regulativa pruža nove prilike na tržištu.

Burazer je ukazala na kompleksnost novog okvira izvještaja, osobito za područje 3 iz regulative za okoliš koje će zahtijevati dubinsku analizu vlastitog dobavljačkog lanca i partnera da bi se došlo do određenih informacija o ugljičnom otisku, što će ujedno biti zahtjevno po pitanju resursa, vremena i tehničkih znanja.

Vig je naglasila kako je kod inozemnih poduzeća u državama u kojima postoje stroge zakonske obveze i visoke sankcije, predanost antikorupciji i usklađenosti znatno viša nego u primjerima lokalnih poduzeća, gdje se poslovne odluke i procjene rizika ne temelje na etici i integritetu jer u Hrvatskoj ne postoje zakonske obveze ni mjere antikorupcije kojima bi se jačala usklađenost i predanost održivom poslovanju.

 

Snimka se nalazi na You Tube kanalu HR PSOR-a

#conference #sustainabledevelopment #održivost #održivirazvoj #HRPSOR #CSRD

Share This