Društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj - Dop.hr

Leksikon Održivog razvoja

Deklaracija o okolišu i razvoju iz Rio de Janeira

Deklaracija o okolišu i razvoju (takozvana Deklaracija iz Rija) dokument je Ujedinjenih naroda prihvaćen 1992. godine na Konferenciji o okolišu i razvoju (UNCED), neformalno poznatoj kao Summit o Zemlji. Deklaracija iz Rija...

Poziv na prijavu za 11. Konferenciju o DOP-u

  Iz koje organizacije dolazite?


  Partneri:

  Društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj - Dop.hr

  Partner

  Facebook

  7 hours ago

  HR PSOR

  SVJETSKI DAN DJETETA U HRVATSKOJ OBILJEŽAVA I POSLOVNI SEKTOR – Koje su poslovne prakse najbolje uvažile prava i interese djece u Hrvatskoj?

  Izvor: Unicef Hrvatska

  Zagreb, 20. studenoga 2020. U povodu Svjetskog dana djece danas je Savjetodavni odbor za dječja prava i društveno odgovorno poslovanje na online konferenciji predstavio primjere poslovnih praksi hrvatskih poduzeća odgovornih prema djeci. Uz podršku UNICEF-a i stručno vodstvo mentorica, članica Savjetodavnog odbora, primjere odgovornih praksi mapirali su studenti i studentice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu vodeći se Načelima o pravima djece i poslovanju. Cilj projekta bio je doznati kako pojedina poduzeća u Hrvatskoj poštuju dječja prava u praksi, jačati vidljivosti poslovnih praksi hrvatskih poduzeća koje uvažavaju prava i dobrobit djeteta i time motivirati ostala poduzeća na aktivniji angažman oko dječjih prava.

  U Hrvatskoj živi približno 800 tisuća djece mlađe od 18 godina, što čini oko 20 % ukupnog stanovništva. Gotovo da nema poduzeća koje na izravan ili neizravan način ne utječe na njihove živote. No, rezultati prvog nacionalnog istraživanja o utjecaju poslovnog sektora na dječja prava, koje je pokrenuo UNICEF 2018. godine, pokazali su da je svijest o potencijalnom utjecaju poslovnog sektora na dječja prava u Hrvatskoj relativno niska i mnoga poduzeća nedovoljno razumiju kako mogu podržati ostvarivanje prava djece u praksi.

  Stoga je Savjetodavni odbor pokrenuo projekt mapiranja i predstavljanja dobrih praksi u hrvatskim tvrtkama na kojem su studenti po prvi put dobili jedinstvenu priliku upoznati se s temom dječjih prava u poslovanju i povezati se s poslovnim svijetom na konkretnom zadatku. U projektu je sudjelovalo stotinjak studenata koji su napisali studije slučaja o 14 poduzeća: A1 Hrvatska d.o.o., IKEA Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o. (pravni sljedbenik Tele2 d.o.o.), INA – Industrija nafte d.d., IN2 d.o.o, Poslovna inteligencija d.o.o., Privredna banka Zagreb d.d., OTP banka d.d., Arena Hospitalty Group d.d., AD Plastik d.d., Hrvatska elektroprivreda d.d., Jadran – Galenski Laboratorij d.d., Dvokut Ecro d.o.o. i HP – Hrvatska pošta d.d.
  Projekt je rezultirao brižljivo prikupljenim poslovnim praksama i politikama u različitim područjima – od radnog mjesta po mjeri djece i obitelji, preko proizvoda i usluga koji podržavaju dječja prava, do doprinosa zajednici i očuvanja okoliša u kojemu djeca rastu i razvijaju se. Također, ova inicijativa pokazala je da postoji prostor za poboljšanja – prvenstveno u području marketinga i oglašavanja prema djeci, jer u ovom mapiranju nisu prepoznate prakse koje bi pokazale više angažmana od zakonski propisanih okvira

  U svom osvrtu na trenutno stanje u Hrvatskoj vezano uz poslovne prakse odgovorne prema djeci, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Regina M. Castillo je rekla: „Svako poduzeće – bilo da je malo ili veliko – izravno ili neizravno utječe na živote djece. Zato je vrlo važno da poslovni sektor kroz svoje svakodnevno poslovanje i pri razvijanju strateških planova ima na umu najbolji interes djeteta. Ponosni smo na ovu inicijativu koja je kroz suradnju s mladima po prvi put pokazala kako neka hrvatska poduzeća provode odgovorne inicijative za djecu i njihove obitelji. Vjerujemo da će izdvojene poslovne prakse poslužiti kao inspiracija i drugim poduzećima da u Hrvatskoj primijene slične inicijative i maksimiziraju rezultate za djecu.“

  Sudionici konferencije imali su prilike sudjelovati i u panel-diskusiji na temu društveno odgovornih poslovnih praksi prema djeci i obiteljima u okolnostima COVID-19 pandemije. Predstavljene su prakse tvrtki koje su omogućile bolju usklađenost obiteljskog i poslovnog života i koje su pokrenule inicijative za podršku zajednici.

  ***
  Savjetodavni odbor za dječja prava i društveno odgovorno poslovanje djeluje od 2018. godine kao platforma za razmjenu znanja i dobrih praksi usmjerena k povećanju vidljivosti dječjih prava i, posljedično, boljem poštovanju, zaštiti i ostvarivanju dječjih prava u poslovnoj zajednici. Članovi Savjetodavnog odbora relevantni su nacionalni dionici za društveno odgovorno poslovanje i dječja prava: organizacije koje aktivno zagovaraju DOP u Hrvatskoj (Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, Hrvatska gospodarska komora), akademski sektor (Sveučilište u Zagrebu – Ekonomski fakultet u Zagrebu), poslovni sektor (Zagrebačka burza d.d., IKEA Hrvatska d.o.o, Ericsson Nikola Tesla d.d., Hrvatska udruga banaka, Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri, Telemach Hrvatska d.o.o. (pravni sljedbenik Tele2), A1 Hrvatska d.o.o., Hrvatska udruga društava za tržišno komuniciranje, Institut zaposlena mama), članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu te Ured UNICEF-a u Hrvatskoj.

  Snimku nedavno održane konferencije možete posjetiti ovdje: https://vimeo.com/482648966/5a92bc4f02

  dok publikaciju “Sažetak primjera poslovnih praksi odgovornih prema djeci” možete preuzeti na poveznici: https://unicef.org/croatia/media/…

  #unicef #unicefhrvatska #pravadjece #primjeridobreprakse #ekonomskifakultet
  ... Vidi višeVidi manje

  Pogledaj na Facebook-u

  5 days ago

  HR PSOR

  IKEA snažno ustaje protiv eskalacije obiteljskog nasilja kampanjom „Siguran dom je bolji dom“

  Izvor: IKEA Hrvatska

  Od izbijanja pandemije IKEA je donirala više od 4,5 milijuna kuna za pomoć zajednici, od čega više od pola milijuna kuna za žrtve obiteljskog nasilja, a uvodi i podršku za pogođene zaposlenike

  IKEA Hrvatska pokreće kampanju protiv obiteljskog nasilja „Siguran dom je bolji dom“, kao odgovor na eskalaciju ovog društvenog problema uslijed pandemije. U sklopu kampanje, IKEA uvodi dva nova programa podrške za svoje zaposlene koji se suočavaju s posljedicama COVID-19, između ostalog, i obiteljskog nasilja: IKEA Fond solidarnosti i IKEA Program podrške za zaposlene.

  Zahvaljujući IKEA Fondu solidarnosti, zaposleni koji su žrtve obiteljskog nasilja mogu do 31. kolovoza 2021. godine ostvariti financijsku podršku. S druge strane, IKEA Program podrške za zaposlene pruža cjelodnevnu psihološku podršku u raznim područjima, kao i pravne savjete. Oba programa dostupna su i zaposlenima koji su i na druge načine pogođeni pandemijom, kao što je značajno smanjenje prihoda u kućanstvu, dugotrajna hospitalizacija ili imaju djecu koja spadaju u rizičnu skupinu zbog korona-virusa.

  “Ravnopravnost je oduvijek bila dio našeg DNA. Kampanjom „Siguran dom je bolji dom“ u Hrvatskoj želimo se baviti važnim aspektom rodne ravnopravnosti, a to je nasilje u obitelji. Želimo osvijestiti da svi mi – kao pojedinci, tvrtke i društvo – imamo odgovornost podržati žrtve i njihove obitelji, osobito u ovome trenutku kada je problem dodatno eskalirao uslijed pandemije. Zato snažnim vizualima prikazujemo domove u kojima je naizgled sve lijepo, ali pomnije gledanje ukazuje da ondje nešto stubokom nije u redu. Nasilje nad ženama, naime, nasilje je nad cijelom obitelji i čini dom nesigurnim za sve“, istaknuo je Nikolaos Migkianis, direktor robne kuće IKEA Zagreb.

  IKEA pomaže zajednici u borbi protiv obiteljskog nasilja
  IKEA djeluje i u zajednici doniravši više od 575.000 kuna u proizvodima i gotovini kako bi podržala žene i djecu žrtve nasilja. Uz pomoć donacije Autonomnoj ženskoj kući Zagreb, koja ove godine obilježava 30 godina rada, obnovljen je potpuno dotrajao namještaj, bijela tehnika i dječje igračke u Skloništu, poboljšano radno okruženje u Savjetovalištu i uredima te opremljena sigurna kuća na Braču.

  Dio sredstava doniran je Zakladi SOLIDARNA koja je financijski podržala uređenje prostora Autonomne ženske kuće Zagreb koja je posebno pogođena tijekom potresa u Zagrebu. Zaklada SOLIDARNA podržala je i Fond #spasime za financiranje hitnih potreba žrtava nasilja kao što su odvjetnički troškovi, troškovi stanarine, terapije i zdravstveni troškovi.

  „Donacija tvrtke IKEA došla je u pravom trenutku zbog krizne situacije uzrokovane korona-virusom i potresom u Zagrebu. Teško bismo same uspjele prikupiti potrebna sredstva za nužno opremanje Savjetovališta i Skloništa. Žene i djeca te aktivistkinje AŽKZ-a od srca zahvaljuju tvrtki IKEA na ovoj iznimno vrijednoj donaciji, kao i zalaganju svih koji su sudjelovali u procesu odlučivanja i realizaciji. Također nam je iznimno drago da je IKEA prepoznala važnost i donirala Fond 5,5 Zaklade Solidarna. Ovim donacijama IKEA pokazuje kako se trebaju ponašati društveno odgovorne korporacije i tvrtke koje rade u Hrvatskoj“, izjavila je Neva Tölle, jedna od osnivačica te dugogodišnja voditeljica Autonomne ženske kuće Zagreb.

  Ukupna donacija tvrtke IKEA od izbijanja pandemije veća je od 4,5 milijun kuna
  Podsjetimo, od izbijanja pandemije Ingka Retail i Ingka Centers donirala je više od 1,55 milijuna kuna za pomoć zajednici: kao podršku zdravstvenim institucijama na početku pandemije, za borbu protiv obiteljskog nasilja te Fondu 5,5 za pomoć sugrađanima pogođenima potresom u Zagrebu.

  Za Fond 5,5, koji je pokrenula Zaklada SOLIDARNA s ciljem pružanja podrške socijalno ugroženim kućanstvima i najteže pogođenima potresom iz ožujka ove godine, IKEA Hrvatska se uključila u projekt dodatnom donacijom namještaja za 43 socijalno ugrožene obitelji stradale u potresu, a osigurana je i ambalaža za preuzimanje hrane za pučku kuhinju Sveti Duh, sve zajedno u vrijednosti od oko 400.000 kuna.

  „Hvala tvrtki IKEA što je prepoznala rad Fonda 5.5 i na donaciji namještaja građanima kojima su domovi stradali u potresu. Ovime smo najugroženijim Zagrepčanima i Zagrepčankama olakšali dugotrajnu borbu s posljedicama potresa. Uz donaciju namještaja, IKEA je osigurala i njegovu dostavu na kućne pragove. Kada smo pomagali jednoj starijoj gospođi odabrati namještaj koji joj treba, rekla nam je: ‘Ispunili ste mi dječju želju. Sada sjedim ovdje s vama i biram namještaj kakav želim. Nikad u životu nisam imala takvu priliku“, rekao nam je Ivan Blažević, tajnik Zaklade SOLIDARNA i voditelj Fonda 5.5.

  U tijeku je realizacija dodatne donacije u vrijednosti većoj od 3 milijuna kuna koju pruža Inter IKEA uz pomoć Zaklade SOLIDARNA u vidu zaštitne opreme za 329 institucija u Hrvatskoj: od vrtića i staračkih domova, preko domova zdravlja, patronažnih palijativnih timova do zavoda hitne pomoći. Time ukupna donacija zajednici tvrtke IKEA od izbijanja krize uzrokovane pandemijom iznosi više od 4,5 milijuna kuna.

  #ikea #ikeahrvatska #ikeacroatia #obiteljskonasilje #koronakriza #covid19
  ... Vidi višeVidi manje

  Pogledaj na Facebook-u