CEMEX predstavio novi Izvještaj o održivosti

17.09.13. | Primjeri dobre prakse, Vijesti

cemex.hr, 17. rujna 2013.

Izvještaj “Gradnja za budućnost” obuhvaća podatke iz 2011. i 2012. godine i četvrti je Izvještaj u nizu. Kontinuitet CEMEX-ovog izvještavanja omogućuje usporedivost pokazatelja održivosti u posljednjih osam godina.

CEMEX je predstavio “Gradnju za budućnost“, novi Izvještaj o održivosti u kojem navodi svoje brojne inicijative usmjerene na postizanje održivog poslovanja koje među ostalim uključuju doprinos gospodarstvu, zajednici u kojoj tvrtka posluje te zaštiti okoliša u protekle dvije godine.

Stvaranje održive infrastrukture i građevina, izvedenih suvremenim materijalima na najučinkovitiji način koji će modernom čovjeku omogućiti udoban i energetski efikasan život, središte je CEMEX-ovog poslovanja. Aktivnosti koje tvrtka poduzima imaju svrhu osigurati zadovoljavanje potreba rastućeg broja stanovnika svijeta, uz istovremenu zaštitu okoliša i doprinos oblikovanju energetski učinkovitog urbanog okruženja.

“Gradnja za budućnost” CEMEX-ov je koncept koji uključuje brojne inicijative na području održivog razvoja. Ovaj model održivosti počiva na tri stupa – poboljšanju stvaranja vrijednosti, upravljanju otiskom te uključenjem interesno-utjecajnih skupina. Objavljivanjem ovog izvještaja CEMEX se nada dobiti kvalitetnu povratnu informaciju o tome što još može napraviti kako bi dodatno unaprijedio održivost svog poslovanja.

Neke od inicijativa koje je tvrtka na tom polju poduzela u izvještajnom razdoblju su:

  • Promoviranje korištenja betona u izgradnji infrastrukture, naročito u gradnji betonskih kolnika. Oni su u usporedbi s asfaltnima čvršći i trajniji te zahtijevaju znatno manje sredstava za održavanje, a i prihvatljiviji su za okoliš.
  • Ostvarenje nulte stope ozljeda na radu u 2011. i 2012. godini te stopostotna edukacija ugovornih prijevoznika o sigurnoj i održivoj vožnji.
  • Inicijative za smanjenje ugljičnog otiska proizvodnje kroz korištenje zamjenskih goriva u procesu proizvodnje klinkera.
  • Smanjenje potrošnje vode unutar operacija u 2011. i 2012. godini za više od 50 posto u odnosu na 2010. godinu.
  • Uvođenje oznake Ekosuradnja, kojom se označavaju proizvodi, usluge te postupci u poslovanju koji su osmišljeni tako da uključuju smanjeni utjecaj na okoliš s jedne te optimalni učinak izvođenja i korištenja materijala s druge strane.
  • Osnivanje CEMGRA-e, tvrtka za gradnju niskoenergetskih kuća ICF tehnologijom gradnje betonom sa stalnim izolacijskim oplatama, što omogućava značajnu uštedu energije, naprednu nosivost i stabilnost, toplinsku i zvučnu izolaciju te zaštitu od vlage i požara.
  • Provedba interne edukacije o antikorupciji kako bi zaposlenici mogli razumjeti i prepoznati ponašanje koje nije u skladu s načelima poslovanja tvrtke uz uspostavljanje ETHOS telefonske linije kao sigurnog i povjerljivog alata putem kojeg zaposlenici mogu anonimno postavljati pitanja i prijaviti potencijalna kršenja Kodeksa etičkog i poslovnog ponašanja.
  • Osnivanje i djelovanje Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar uz kumstvo predsjednika Republike Ive Josipovića. Zadruga na rekultiviranim površinama rudnika njeguje maslinike iz kojih proizvodi nagrađivano ekstra djevičansko maslinovo ulje Lintar. Projekt je 2011. godine nagrađen i međunarodnom nagradom Stevie Award u kategoriji Europski program godine okolišne odgovornosti.
  • Nastavak ulaganja i podržavanja rada akademske i stručne zajednice kroz godišnja natjecanja Graditeljsku nagradu CEMEX koja se dodjeljuje najuspješnijim građevinskim i arhitektonskim dostignućima te CEMEX Student kojim se posebno potiču studenti građevinarstva i arhitekture na osmišljavanje održivih i inovativnih građevnih rješenja.

Izvještaj o održivosti za 2011. i 2012. godinu pripremljen je prema smjernicama G3 Globalne inicijative za izvještavanje, vodeći se i načelima Global Compacta, CEMEX-ovim globalnim smjernicama za izvještavanje o održivosti te CSI protokolom cementne industrije. Izvještaj ostvaruje zahtjeve razine primjene B GRI G3 vodiča.

Share This