poslovni.hr, 25. veljače 2011.

Financijski pokazatelji već dugo nisu jedini kriterij za ocjenjivanje uspjeha i ugleda kompanija, sve više je to angažman u zajednici i socijalna osjetljivost, ekološka osviještenost te povjerenje zaposlenika, kupaca i korisnika, poslovnih partnera i svih zainteresiranih strana, smatraju u farmaceutskoj kompaniji Pliva.

Za društveno odgovorno poslovanje Pliva se opredijelila prije više od deset godina te principe ekonomske i ekološke održivosti ugradila u sve segmente poslovanja: od razvoja preko odabira tehnologija i proizvodnje lijekova do odnosa prema zaposlenicima, zajednici, partnerima i korisnicima. Pliva dio ostvarene dobiti vraća zajednici u vidu posebnog programa donacija i vlastitih javnozdravstvenih akcija kojima izravno utječe na kvalitetu zaštite zdravlja hrvatskih građana. U projekte u zajednici Pliva je u 2009. godini uložila 11 milijuna kuna, od čega se najveći dio usmjerava u zdravstvene projekte i programe prevencije, dok ostatak čine ulaganja u obrazovne, ekološke i znanstvene projekte te potpore programima udruga i centara koji skrbe o osobama s posebnim potrebama. Kada je riječ o odnosu sa zaposlenicima, Pliva u suradnji sa sindikatima kolektivnim ugovorima osigurava visoku razinu prava iz radnog odnosa, zaštite zdravlja i sigurnosti na radu te ima razvijen kvalitetan sustav dodatne edukacije i specijaliziranih obrazovnih programa. Kontinuirano se unapređuje zaštita na radu osiguravanjem sigurnih radnih uvjeta, prevencijom i sprečavanjem ozljeda na radu i nastanka profesionalnih bolesti, stvarajući radno okruženje u kojem će se radnik osjećati ugodno i zadovoljno.

Programi obrazovanja

Osim toga u različite programe obrazovanja u 2009. uloženo je 6,75 milijuna kuna (prosječno 3400 kuna po zaposleniku) te naknadno i dodatnih 1,7 milijuna kuna. Pliva ima i svoj edukacijski centar, a velik broj zaposlenika pohađa poslijediplomske studije doktorskog ili specijalističkog usmjerenja. Slijedeći tehnološke trendove, specijalizirani zdravstveni portal PLIVAzdravlje najzanimljivije sadržaje donosi i kao aplikacije za iPhone/iPod uređaje. Korisnici mogu preuzeti Virtualni atlas tijela, RSS reader omogućava pregled članaka i vijesti, a najnovija aplikacija donosi područje Prehrane po bolestima. Tvrtka Novo Nordisk Hrvatska d.o.o. prošle je godine u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje te Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport u okviru projekta “Zagreb – zdravi grad” provela akciju “Sportom mijenjamo dijabetes”, čija je temeljna aktivnost bilo uključivanje neselekcionirane djece u rad zagrebačkih sportskih klubova po osnovi masovnosti. Na temelju projekta Novo Nordisk je odabranim klubovima uplatio nepovratno više od 300.000 kuna koje su klubovi utrošili na povećanje broja neselekcionirane djece zagrebačkih osnovnih škola koja se redovito bave sportom. Središnji događaj akcije bila je jarunska utrka koja je 18. rujna prošle godine privukla dvjestotinjak vrsnih trkača iz više europskih zemalja. A u suradnji sa stručnim društvima i udrugama pacijenata bile su organizirane različite zdravstvene aktivnosti poput konzultacija s liječnicima, mjerenje šećera, krvnog tlaka, indeksa tjelesne težine, savjetovališta o prehrani. Izvrsni rezultati tog projekta potaknuli su kompaniju da ga nastavi i ove godine.

Priručnik za liječnike

Farmaceutska tvrtka MSD u suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom ostvarila je prošle godine projekt “MSD priručnik za svakog liječnika praktičara” pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva. MSD priručnik dijagnostike i terapije više od 110 godina uživa povjerenje liječnika kao izvor pouzdanih informacija o bolestima i terapijama. Hrvatska je najmanja zemlja na svijetu koja ima MSD priručnik na materinjem jeziku, a projekt je vrijedan oko osam milijuna kuna. Ove će godine 12.700 liječnika dobiti priručnik. Osim toga MSD je aktivno potpomagao javno zdravstvenu kampanju protiv pušenja te projekt borbe protiv raka. U suradnji sa zagrebačkim Poglavarstvom posadili su sto stabala u Branimirovoj ulici. Borba protiv ovisnosti, briga za napuštenu djecu, briga za okoliš, briga za intelektualni prosperitet Hrvatske, samo su neke od aktivnosti kojima se redovito bavi farmaceutska tvrtka Abbot. Tako su lani sudjelovali u borbi protiv droge u suradnji s Međunarodnom udrugom policajaca, donirali domove za nezbirnutu djecu te pružali potporu Rotary Clubu u prikupljanju stipendija za nadarenu djecu. Tvrtka svakodnevno vodi računa o okolišu, i to ekološkim odlaganjem otpada i tonera te prikupljanjem uredskog papira za recikliranje. Hrvatsko društvo za osteoporozu je u suradnji s tvrtkom Sanofi-Aventis Croatia i Gradskim uredom za zdravstvo organiziralo u listopadu i studenom prošle godine niz akcija zdravstveno edukativnog i humanitarnoga karaktera u povodu Svjetskog dana osteoporoze. Osim mjerenja mineralne gustoće kostiju, savjetovanja i predstavljanja smjernica za promjenu životnih navika održano je i niz aktivnosti u kojima su mogli aktivno sudjelovati i građani.

Edukacija i vježba

Javnu tribinu “Vježbe za prevenciju osteoporoze”, nakon koje se provodila edukacija i vježbanje uz nadzor stručne osobe, izuzetno dobro su prihvatili pacijenti, pa su tako tijekom četiri dana vježbale 304 osobe. Poliklinika Medikol prošle je godine darovala usluga u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna. “U dogovoru s Caritasom izradili smo vaučere koje onda djelatnici Caritasa daju najpotrebitijima kako bi u nas mogli dobiti potrebnu zdravstvenu uslugu”, kaže Ivan Rajković, vlasnik Medikola. Poliklinika posebno vodi računa i o odlaganju otpada, i to preko ugovora s Institutom “Ruđer Bošković” te privatnim tvrtkama koje se bave tim poslovima.

Besplatne operacije i pregledi

Klinika za oftalmologiju Svjetlost godinama daruje svoje usluge onima koji si ne mogu priuštiti pregled ili zahvat. “Godišnje napravimo oko 400 besplatnih operacija i oko 15 do 20 posto besplatnih pregleda za osobe slabijega imovinskog stanja”, kaže vlasnik klinike Nikica Gabrić, dodajući kako čovjek mora pomagati onima za koje zna da im je pomoć potrebna. Osim prema građanima, kaže Gabrić, klinika ima odgovornost i prema društvu u cjelini, pa tako o svojem trošku školuje 14 specijalizanata. “U četverogodišnje specijalizacije, odnosno plaće za 14 doktora klinika će uložiti oko 1,4 milijuna eura, odnosno oko 97.000 eura po specijalizantu”, objašnjava Gabrić. Sljedeći tradicije koje se spominju u različitim religijama, Gabrić kaže da godišnje daruje dva do 2,5 posto vlastitog prihoda, čime će tijekom 40 godina darovati jedan imetak i tako pomoći društvu te vratiti ono što je uloženo u njega.

Share This