Edukacijski program „Ravnopravnost svima?!“

29.01.20. | Događanja, Vijesti

U sklopu projekta kojeg financira EU, organizacije civilnog društva (udruga K-zona i Zaklada Solidarna, u suradnji s nizozemskom organizacijom Tumba), su u mogućnosti ponuditi poslodavcima 10 besplatnih radionica koje će se provoditi tijekom 2020. godine, pozivamo Vas da rezervirate svoj termin edukacije što prije, a zaključno s 10. veljače 2020. te da tako doprinesete razvoju vlastite radne sredine, a time i stvaranju ravnopravnijeg, suosjećajnijeg  i otvorenijeg društva. Vašu prijavu za edukacijski program možete uputiti na adresu elektroničke pošte: noah@voxfeminae.net

Edukacijski program „Ravnopravnost svima?!“ Društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj - Dop.hr

Edukacijski program “Radnopravnost svima?!” razvile su organizacije civilnog društva iz Hrvatske – udruga K-zona i Zaklada Solidarna, u suradnji s nizozemskom organizacijom Tumba koja ima dugogodišnje iskustvo u razvoju i provedbi participativnih edukacija čiji je cilj poticanje raznolikosti i suzbijanje diskriminacije ranjivih i marginaliziranih skupina.

Edukacijski se program sastoji od online (mrežne) platforme s pripremnim kvizovima znanja za zaposlenike/-ce te posebnog dijela namijenjenog menadžmentu koji sadrži primjere službenih dokumenata kao i priručnik za poslodavce s primjerima dobre prakse u kreiranju politika raznolikosti s naglaskom na uključivanje LGBTIQ  osoba te korisne linkove.

Središnji dio programa je edukativna radionica „Radnopravnost svima?!“ koja se održava u prostorijama poslodavca, u trajanju od 2 sata, a uključuje uvodnu radionicu, izvedbu edukativne predstave te završnu radionicu prorade. Radionice se temelje na interaktivnoj i participativnoj metodologiji  koja kroz zabavu i razgovor pospješuje osvještavanje, učenje i suradnju.

Edukativna predstava na duhovit i pristupačan način tematizira seriju uobičajenih situacija na radnom mjestu gdje se susrećemo s izazovima otvorene komunikacije o različitostima u pogledu naših identiteta te potrebom za podrškom i prihvaćanjem okoline. Predstava ima za cilj osvijestiti i ohrabriti zaposlenike da lakše prihvaćaju i surađuju s kolegama i kolegicama poštujući različite identitete i raznolikosti. Zaposlenici će imati prilike prepoznati načine na koje sami mogu napraviti iskorak prema kvalitetnijoj komunikaciji i suradnji te kako cijeli radni kolektiv može razvijati kulturu raznolikosti i uključivosti za sve.

Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da upravo one poslovne organizacije koje afirmiraju rodnu ravnopravnost i provode politike raznolikosti i uključivosti bilježe porast zadovoljstva zaposlenih radnim mjestom, njihovu snažniju povezanost s organizacijom te  veću kreativnost i produktivnost. Sami LGBTIQ zaposlenici naglašavaju da prijateljska i otvorena atmosfera na radnom mjestu povećava njihovu radnu efikasnost, oslobađa njihove mentalne kapacitete za rad te ih potiče na kreativno djelovanje i preuzimanje inicijative.

Share This