EU se dogovorila o klimatskoj neutralnosti do 2050., Poljska odbila prihvatiti obvezu

13.12.19. | Vijesti

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je tijekom noći da je “postignut dogovor o ugljičnoj neutralnosti do 2050.” ali bez Poljske koja nije htjela preuzeti tu obvezu.

“Europsko vijeće je postiglo dogovor o klimatskoj neutralnosti do 2050.”, objavio je Michel noćas na Twitteru.

Poljska, veoma ovisna o ugljenu, nije zasad htjela preuzeti obvezu, ali nije ni blokirala donošenje zaključaka, rekli su europski izvori.

Michel je pohvalio “veoma snažan signal” koji je Europa poslala dan nakon predstavljanja Europskog zelenog pakta. Te opširne smjernice Europske komisije, predsjednice Ursule von der Leyen, trebaju omogućiti da Europa do sredine stoljeća postane prvi klimatski neutralan kontinent.

Raspravljalo se deset sati

Ovaj dogovor je iznimno važan i Europa mora pokazati snažnu ambiciju, istaknuo je Michel i dodao da dogovor postignut nakon deset sati rasprave vodi računa o tome da će jednoj zemlji članici trebati više vremena za ispunjenje tog cilja. Riječ je o Poljskoj čiji će slučaj europski čelnici proučiti u lipnju sljedeće godine.

“Ovaj cilj obvezuje sve članice EU-a. Ipak, samo jedna zemlja, Poljska, nije se zasad htjela obvezati na postizanje tog cilja na nacionalnoj razini”, rekao je izvor iz ureda francuskog predsjednika Macrona.

Čelnici 27 zemalja EU-a pružili su sinoć “jednodušnu potporu uvođenju poreza na strane proizvode na europskoj granici ne budu li poštovali iste klimatske zahtjeve kao europske tvrtke”, priopćila je Elizejska palača.

EU će pomoći Albaniji

Europska komisija treba u narednim mjesecima pripremiti zakonski akt radi uvođenja tog fiskalnog mehanizma koji je dio programa Zelenog pakta nove Komisije.

Komisija će sredinom siječnja organizirati donatorsku konferenciju u Tirani kako bi pomogla obnovi područja stradalih u razornom potresu u studenom, rekla je njezina predsjednica Ursula von der Leyen.

“Sredinom siječnja ćemo organizirati donatorsku konferenciju u Tirani za obnovu u Albaniji”, najavila je na tiskovnoj konferenciji nakon prvog dana europskog sastanka na vrhu u Bruxellesu.

 

Autor: HINA/Index.hr

Share This