Indeks DOP-a mjeri uspješnost tvrtki u svim segmentima poslovanja

22.11.10. | Edukacija

Zagreb, 22. studenog 2010. – Sektor za industriju Hrvatske gospodarske komore i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj održali su danas prvu u nizu edukativnih radionica pod nazivom ‘Indeks DOP-a – kako ispuniti upitnik o društveno odgovornom poslovanju’. Ove besplatne radionice namijenjene su svim tvrtkama članicama HGK, a cilj im je osigurati bolje razumijevanje i lakše ispunjavanje upitnika za Indeks DOP-a.Upitnik Indeks DOP-a jedinstvena je metodologija koja hrvatskim tvrtkama omogućava mjerenje i objektivnu procjenu svojih društveno odgovornih praksi te usporedbu s praksama dugih. Upitnik je moguće ispuniti u razdoblju od 25. studenog do 31. prosinca, a cjelodnevne edukativne radionice bit će održane i u Splitu, Rijeci i Osijeku.

Metodologija upitnika obuhvaća kriterije u šest osnovnih područja koja uključuju usmjerenost tvrtki na ekonomsku održivost, uključenost DOP-a i održivog razvoja u poslovnu strategiju, radnu okolinu, zaštitu okoliša, tržišne odnose te odnose sa zajednicom. Cilj Indeksa DOP-a je približiti poslovnom sektoru i općoj javnosti značenje i primjenu društveno odgovornih praksi kao i motivirati poduzeća na kontinuirano uključivanje u promicanju inicijative i provedbe načela održivog razvoja. Sudjelovanje u natječaju je dobrovoljno, a upitnik sadrži 119 pitanja za velike i srednje te 61 pitanje za male tvrtke. Upitnik se ispunjava online na internetskoj stranici Hrvatske gospodarske komore.

„Sudjelovanjem u Indeksu DOP-a tvrtke dobivaju objektivnu procjenu svojih dobrovoljnih praksi i usporedbu s praksama drugih poduzeća. Temeljem kriterija društveno odgovornog poslovanja tvrtke će biti rangirane, a njihovi rezultati javno predstavljeni i nagrađeni“, istaknula je Zoja Crnečki, direktorica Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore.

Share This