HR PSOR ne odobrava spajanje ministarstava gospodarstva i zaštite okoliša i energetike

16.07.20. | Događanja, Vijesti

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) pozdravlja najavu starog-novog predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića da smanji broj ministarstava i time ukaže na potrebu restrukturiranja javne uprave i povećanje njene efikasnosti, što je jedan od većih problema Hrvatske i otežava oporavak gospodarstva koji nam je svima najvažnija zadaća

Vjerujemo da je veliki uspjeh na parlamentarnim izborima omogućio sastavljanje Vlade RH bez pritiska te da će to značiti okupljanje stručnih i kvalitetnih ljudi što će Hrvatskoj u ovim teškim vremenima biti iznimno važno.

Usprkos namjeri da se poveća efikasnost javne uprave, spajanje Ministarstva gospodarstva s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike dovest će do direktnog sukoba interesa i moguće pristranosti ministra koji će zastupati obje ideje. 

Prirodno se resori gospodarstva i zaštite okoliša zalažu za potpuno suprotstavljene interese te je njihova ravnopravnosti nužna kako bi se donosile kompromisne odluke koje omogućuju održivi razvoj: razvoj gospodarstva uz dužnu pažnju na zaštitu okoliša. Postoji opravdana bojazan da bi spajanjem ovih dvaju resora došlo do gubitka neovisnosti i ravnopravnosti u donošenju odluka te da bi resor zaštite okoliša izgubio moć i sposobnost da gospodarstvu nameće nužne standarde za održivi razvoj. 

U vremenu klimatskih promjena, gubitka biološke raznolikosti i resursa koji prijete da ugroze opstanak čovjeka za Zemlji, smatramo nužnim da resor zaštite okoliša ostane neovisan i snažan kako bi usmjeravao Republiku Hrvatsku prema održivom razvoju što je temelj razvojnih programa Europske unije te Ujedinjenih naroda. 

Stoga apeliramo da se odustane od spajanja Ministarstva gospodarstva i Ministarstva zaštite okoliša i energetike kako bi se očuvala neovisnost resora i omogućilo njegovo jačanje.

 

Share This