HR PSOR se pridružio Europskom dogovoru za održivu industriju

27.05.20. | Aktivnosti, Događanja

Nakon više od deset godina suradnje Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj i CSR Europe na brojnim projektima, HR PSOR je postao dio europske mreže čiji je cilj stvaranje održive Europe, Europskog dogovora za održivu industriju

Priredio: Marko Ezgeta

CSR Europe je vodeća europska poslovna mreža za korporativnu održivost i odgovornost. U suradnji s korporativnim članovima i nacionalnim organizacijama za DOP ona udružuje, inspirira i podržava više od 10 000 kompanija na lokalnoj, europskoj i globalnoj razini. Podrška je poslovnim i industrijskim sektorima u njihovoj transformaciji i suradnji prema praktičnim rješenjima i održivom rastu. Članovi mreže s europskim liderima i dionicima nastoje izgraditi sveobuhvatnu strategiju za „Održivu Europu 2030“.

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj član je CSR Europe više od desetljeća. Prepoznavši važnost međunarodne suradnje te zagovaračke mreže na razini Europske unije, HR PSOR je aktivan član i sudionik mnogih rasprava i inicijativa, a sudjelovao je u razvoju direktiva i strategija na razini Europe. Inicijativu Europskog dogovora za održivu industriju HR PSOR je podržao prepoznavši da se radi o jedinstvenoj inicijativi koja će poslati snažnu poruku europskim liderima o tome kakav oporavak i dugoročan razvoj želi hrvatsko gospodarstvo kao integralni dio europskih gospodarskih procesa.

U 2019. godini CSR Europe je uputio poziv na akciju izvršnim direktorima kako bi podržali New Deal za Europu. Kompanije, politički akteri i organizacije civilnog društva pozvane su da zajedno udruže snage i stvore sveobuhvatnu strategiju za „Održivu Europu 2030“. Pozivu se odazvalo više od 380 izvršnih direktora iz 24 zemlje članice Europske unije.

Ova godina već se pokazala kao godina promjena, u 2020. CSR Europe prelazi s poziva na akciju na konkretna djela. Poziv na akciju je postao Europski dogovor za održivu industriju. Obveze članica Dogovora su da na svim razinama, od lokalne do globalne, kroz suradnju konstruktivno, aktivno i kontinuirano:

  • brinu o zdravlju ljudi, obiteljima, poslovima, okolišu i klimi
  • osnažuju otpornost poduzeća i podrže nove oblike vodstva, poduzetništva i održivog financiranja koje stvara vrijednost društvu
  • kako bismo ispunili Ciljeve održivog razvoja UN-a i Europski zeleni plan, potrebna je zajednička strategija javnog, privatnog i civilnog društva u zaštiti i stvaranju radnih mjesta te u kreiranju moralnih i ekonomskih aktivnosti unutar socijalno uključive i pravedne klimatske tranzicije.

Suradnja je put kojim se izražava solidarnost. Solidarnost između država članica i društava, jednako kao i između kompanija i industrijskih saveza iz svih sektora. CSR Europe službeno će pokrenuti Europski dogovor za održivu industriju na Europskom COR samitu 2020, u listopadu ove godine.

 

Share This