Innovation Norway odobrio Holcimu sufinanciranje opreme za niskougljične cemente

23.09.21. | Vijesti

Izvor: Holcim, Komunikacije, Julija Škoro, julija.skoro@holcim.com, 098 299 172

Naslovna fotografija: Iz arhive TZ Raša, fotograf Mateo Gobo

Holcimova tvornica cementa u Koromačnu dobila je financijsku potporu od 3,3 milijuna kn za proizvodnju niskougljičnih vrsta cementa. Innovation Norway je Norveški financijski mehanizam 2014 – 2021, a Holcimov je projekt sufinanciran u okviru Programa Business Development and Innovation Croatia. Naziv projekta s kojim se Holcim prijavio na natječaj je „Razvoj novih vrsta cemenata s nižim ugljičnim otiskom“.

Prema zakonodavnom okviru Europske unije koji potiče dekarbonizaciju Europe do 2050. godine, u sljedećih nekoliko godina bit će potrebno potaknuti ulaganja u brojne tehnologije kojima će se smanjiti emisije CO2 odnosno ugljični otisak. Osim toga, Zeleni plan Europske unije predviđa kvalitetnije upravljanje prema hijerarhiji postupanja s otpadom, koja potiče korištenje otpada ili nusproizvoda jednog industrijskog procesa u stvaranju i proizvodnji nekog novog proizvoda. To je omogućeno i europskom normom za proizvodnju cementa, koja se primjenjuje i u Hrvatskoj.

„Trenutno naša tvornica u Koromačnu ima tehnološko ograničenje u doziranju mineralnih dodataka i zato smo ovim projektom predvidjeli unapređenje te tehnologije. Novi uvjeti, nakon što provedemo ovaj projekt, omogućit će nam veću upotrebu mineralnih dodataka. Inače, mineralni dodaci u cementu imaju trostruku korist: s jedne strane stvaraju se različite karakteristike u cementu kako bi se zadovoljili zahtjevi različitih vrsta gradnje. S druge strane povećava se korisna upotreba već postojećih resursa i smanjuje upotreba prirodnih. Kao rezultat toga, treća korist je da se na taj način smanjuje udio klinkera u cementu, odnosno ugljični otisak.“, rekao je Nikola Kovačević, direktor Holcimove tvornice cementa.

Cilj projekta je povećanje konkurentnosti uz istovremeno smanjenje emisija CO2, manja potrošnja električne energije i manje emisije prašine. Tijekom projekta Holcim treba izgraditi zatvoreno skladište mineralnih dodataka i novi transportni sustav za njihovo doziranje te započeti proizvodnju dvije nove vrste cementa manjeg ugljičnog otiska.

Cijeli projekt vrijedan je oko 9,6 milijuna kn, od čega će 35% ili oko 3,3 milijuna kn biti podržano sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014 – 2021, u okviru Programa Business Development and Innovation Croatia, uz uvjet da Holcim dokaže kako je cjelokupni projekt vodio prema pravilima tog financijskog mehanizma. Projekt započinje 1.10. ove godine, a zbog složenosti trajat će do 31.7.2023.

Innovation Norway odobrio Holcimu sufinanciranje opreme za niskougljične cemente Društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj - Dop.hr

#holcim #dekarbonizacija # smanjenjeemisija #InnovationNorvay

Share This