Josipović: Vrijeme je za društveno odgovorno poslovanje

1.10.11. | Vijesti

poslovni.hr, 28. rujan 2011.

Vrijeme je da Hrvatska dosadašnji model bezobzirnog liberalnog kapitalizma, koji se više ne može ni ekonomski održati, zamijeni modelom društveno odgovornog poslovanja, poručio je predsjednik Republike Ivo Josipović govoreći na današnjem 4. redovnom saboru Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS). Liberalni kapitalizam, koji se zasniva na pohlepi, a čiji ceh najviše plaćaju radnici, došao je do ruba, pa je vrijeme da se počne graditi društvo koje neće zanimati jedino profit već poštivanje radnih i socijalnih prava građana, rekao je Josipović izaslanicima na saboru najveće hrvatske sindikalne središnjice. Političari trebaju ljudima reći istinu da je Hrvatska u problemima iz kojih nije lako izaći, pa su joj potrebni ljudi koji imaju znanja, odgovornosti i poštenja da je izvuku iz krize, a u tome im moraju pomoći i sindikati, naglasio je predsjednik.

Sindikalce je pozdravio i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta istaknuvši predanost Vlade socijalnom dijalogu i partnerskim odnosima sa sindikatima i poslodavcima. Podsjetio je da se problem oko funkcioniranja Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) riješio tako da je ukinuto preglasavanje pa sada predstavnici triju partnera najvažnije probleme nastoje riješiti konsenzusom.

Na današnjem saboru NHS-a trebao bi biti izabran novi predsjednik te sindikalne središnjice, a jedini kandidat je dosadašnji predsjednik Krešimir Sever koji je upozorio sindikalne članove da u ova teška vremena moraju biti “čvrsta šaka za obranu radničkih prava”. Poručio je strankama koje se natječu na parlamentarnim izborima da će ih nakon izbora dočekati sindikati koji će im “puhati za vrat” boreći se za prava radnika, nezaposlenih i umirovljenika.

Tražit ćemo ukidanje povlastica za dužnosnike, uređenje Zakona o radu, Kaznenog zakona i Stečajnog zakona, kao i niza mirovinskih, zdravstvenih, poreznih i drugih zakona. Tražit ćemo preuređenje cijelog društva po mjeri čovjeka, a ne kapitala, poručio je Sever.

Share This