Kako građevinski sektor može imati koristi od digitalne tehnologije?

4.03.21. | Događanja, Primjeri dobre prakse, Vijesti

Izvor: WBCSD, Prilagodila: Katarina Plećaš

Novi izvještaj Svjetskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (WBCSD) pokazuje kako građevinski sektor može imati koristi od digitalne tehnologije

Ovaj izvještaj razmatra mogućnosti digitalizacije građevinske infrastrukture s ciljem pronalaska poslovnih mogućnosti za primjenu održivosti te nudi ključne preporuke kako ubrzati primjenu digitalnih tehnologija na razini pojedine kompanije ili čitavog građevinskog sektora.
Početkom veljače, WBCSD je objavio izvještaj koji pokazuje ključnu ulogu digitalizacije u uspostavljanju održivih praksi u zgradarstvu i građevinskom sektoru. Digitalizacija može poboljšati primjenu održivosti i pomoći u razvoju novih procesa, usluga i tržišta no unatoč obećavajućim prednostima, sektor sporo usvaja nove digitalne tehnologije.
Izvještaj Digitalizacija građevinske infrastrukture: Prema održivom građevinskom sektoru nudi niz preporuka na razini kompanija i sektora za ubrzanje primjene digitalizacije.
Kako bi se usporila odnosno spriječila klimatska kriza i doprinijelo smanjenju ugljičnog otiska, građevinska infrastruktura se mora usmjeriti prema održivosti. Globalni rast stanovništva u narednim desetljećima uzrokovat će masovni rast urbane infrastrukture, a za osiguranje kontinuiranog poslovanja ključni preduvjet su održive prakse.

Izvještaj koji je WBCSD izradio u suradnji s Arcadisom i 15-ak organizacija, pokazuje da digitalizacija može građevinskom sektoru osigurati sigurnu budućnost podupirući sudionike duž lanca vrijednosti i time povećati produktivnost i transparentnost, istovremeno smanjujući emisije, troškove i potrošnju resursa. Digitalizacija obuhvaća prikupljanje, obradu i analizu složenih podataka unutar i izvan kompanija čime se povećava dodana vrijednost građevinskog sektora.
Izvještaj se temelji na nizu razgovora s kompanijama koje su već u procesu digitalne transformacije i koje ukazuju na izazove s kojima se suočava građevinski sektor te upućuje na moguća rješenja i najbolje prakse. Izvještaj predstavlja korake koje građevinske kompanije i druge sektorske organizacije mogu poduzeti kako bi pokrenule integraciju digitalnih održivih praksi.
Digitalizacija građevinske infrastrukture: Prema održivom građevinskom sektoru

#hrpsor #odrzivrazvoj #odrzivgradovi #COR9 #COR11 #COR13 #digitalnatransformacija

Share This