KONFERENCIJA NA VISOKOJ RAZINI O PREGLEDU DIREKTIVE O IZVJEŠTAVANJU O KORPORATIVNOJ ODRŽIVOSTI – PUT PREMA NAPRIJED

27.05.21. | Događanja, Vijesti

Prilagodila: Nikolina Renić

Povodom novog prijedloga Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti održana je, na visokoj razini, virtualna konferencija, 6. svibnja Prijedlog direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti – put prema naprijed.

Događaju je prisustvovao značajan broj lidera ekonomskog i financijskog svijeta, između ostalih i Christine Lagarde, predsjednica Europske središnje banke; Jean-Paul Servais, predsjednik Uprave za financijske usluge i tržišta (FSMA);  Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije; Europska povjerenica Mairead McGuinness i nekoliko Ministara iz zemalja EU.

U svojim naporima izmjene postojećih zahtjeva Direktive o nefinancijskom izvještavanju (NFRD), Europska komisija  je 21. travnja 2021. objavila novi prijedlog Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD).

Europska komisija (EK) je predložila unos CSRD-a u nacionalni zakon od strane država članica do 1. prosinca 2022., kako bi se izmjene prvi put primjenjivale počevši od 1. siječnja 2023. godine.

Novi prijedlog Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti:

  1. Proširuje opseg na sve velike kompanije i sve kompanije uvrštene na uređenim tržištima.
  2. Zahtijeva reviziju prijavljenih informacija.
  3. Uvodi detaljnije zahtjeve izvještavanja u skladu s obveznim EU standardima izvještavanja o održivosti.
  4. Zahtijeva od kompanija da digitalno „označe“ prijavljene informacije, tako da su strojno čitljive i unose se u europsku jedinstvenu pristupnu točku predviđenu akcijskim planom Sindikata tržišta kapitala.

U svom govoru Mairead McGuinness, Europska povjerenica za Financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta kapitala, istaknula je da je vremenski rok vrlo ambiciozan. Prijedlog CSRD-a preporučuje, kako bi se uvelo izvještavanje prema novoj direktivi, da se  primijene europski standardi izvještavanja o održivosti koje još treba razviti Europska savjetodavna skupina za financijsko izvještavanje (EFRAG).

Stoga, EK je zatražila od EFRAG-a da uspostavi novi Odbor i odgovarajuće tehničke strukture te također započne s razvojem novih EU standarda za izvještavanje o korporativnoj održivosti. Gđa McGuinness je izjavila “nemamo puno vremena”, no također dodala “ali pobrinut ćemo se da imamo te standarde”.

KONFERENCIJA NA VISOKOJ RAZINI O PREGLEDU DIREKTIVE O IZVJEŠTAVANJU O KORPORATIVNOJ ODRŽIVOSTI - PUT PREMA NAPRIJED Društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj - Dop.hr

Jean-Paul Servais, predsjednik FSMA-e, istaknuo je u svom govoru ulogu financijskog sektora u tranziciji na održiviju ekonomiju i razvoj. Uz to, naglasio je, kako za investitore tako i za društvo u cjelini, važnost pristupa pouzdanim i jasnim informacijama o održivosti.

Također je istaknuo presudnu važnost bliske suradnje između različitih nacionalnih, europskih i međunarodnih vlasti na postavljanju međunarodnih standarda za izvještavanje o održivosti.

 

KONFERENCIJA NA VISOKOJ RAZINI O PREGLEDU DIREKTIVE O IZVJEŠTAVANJU O KORPORATIVNOJ ODRŽIVOSTI - PUT PREMA NAPRIJED Društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj - Dop.hr

Nadalje, Europska Komisija je poslala zahtjev EFRAG-u za početak rada na Europskim standardima izvještavanja o održivosti predviđenim u prijedlogu CSRD-a. Komisija je izjavila da bi EFRAG trebao težiti podnošenju prvog skupa radnih prijedloga  standarda do 15. lipnja 2022.

 

#nefinancijskoizvjestavanje #CSRD #DKIO #HRPSOR #hrpsor #dop #EFRAG

Share This