Održana je Konferencija o ravnopravnosti LGBTI osoba

26.09.19. | Vijesti

U Briselu je 23. i 24. rujna održana Konferencija o ravnopravnosti LGBTI osoba koju su zajednički organizirale Europska komisija i Finsko Predsjedništvo Vijeća EU. Na konferenciji su predstavljeni rezultati izvještaja o ravnopravnosti LGBTI zajednice u 2018. godini, ali i ukupni rezultati inicijative od 2015. do 2019. godine, s naglaskom na daljnja razvijanja LGBTI prava od 2020. nadalje.


“Prije četiri godine predstavila sam Popis aktivnosti za unapređenje jednakosti LGBTI osoba. Od tada, podržavali smo organizacije civilnog društva u gotovo svim državama članicama u izradi Kodeksa ponašanja zajedno s glavnim IT poduzećima za borbu protiv govora mržnje na internetu, kreirali smo kampanje za podizanje svijesti i podržali smo države članice u poboljšanju situacije za LGBTI osobe u svojim zemljama. Istraživanje Eurobarometra o diskriminaciji objavljeno danas pokazuje da se 76% Europljana slaže da bi homoseksualci, lezbijke ili biseksualne osobe trebali imati ista prava kao i heteroseksualci. U usporedbi s našim prethodnim istraživanjem u 2015. godini, ovo je poboljšanje, ali ima još posla. Diskriminacija, uznemiravanje, govor mržnje i nasilje i dalje su svakodnevna stvarnost mnogih LGBTI osoba u EU. Zahvaljujem Finskom Predsjedništvu što je domaćin ove Konferencije koja pokazuje našu spremnost i odlučnost da se nastavimo boriti protiv svih oblika diskriminacije.”, izjavila je Věra Jourová, Povjerenica Europske komisije za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova.

Porazni rezultati za Republiku Hrvatsku


Predstavljeni rezultatati oslikavaju i hrvatsku realnost. Čak 58% ispitanih u RH smatra intimne odnose između osoba istog spola neprirodnim, dok 56% misli da LGBTIQ osobe ne bi trebale imati ista prava kao i heteroseksualne osobe, što nas svrstava u pet država članica s najmanjom razinom tolerancije prema LGBTI zajednici, uz Slovačku, Bugarsku, Rumunjsku i Mađarsku.

Održana je Konferencija o ravnopravnosti LGBTI osoba Društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj - Dop.hr
Share This