Održivost tvrtke ovisi i o odnosu prema radnicima

20.08.12. | Vijesti

poslovni.hr, 25. srpnja 2012.

JGL je u samom vrhu poduzeća u Hrvatskoj s obzirom na ozbiljnost i visinu upravljačke razine u poduzeću.

Farmaceutska tvrtka JGL iz Rijeke objavila je Izvješće o održivom razvoju koje donosi pregled ekonomskog, okolišnog i društvenog poslovanja tvrtke u 2011.godini, a za koje je komisija Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HRPSOR) utvrdila da sadrži veliki broj dodatnih pokazatelja koji daju kompleksnu sliku poslovanja i učinaka u nefinancijskim područjima djelovanja. Komisija navodi da izvještaj predstavlja i temeljit prikaz upravljačke i vlasničke strukture poduzeća koja uvođenjem rezultata iz područja društveno odgovornog poslovanja u sustav ocjene Uprave, JGL postavlja u sam vrh poduzeća u Hrvatskoj s obzirom na ozbiljnost i visinu upravljačke razine u poduzeću.

Povećanje dobiti
Kao prioritetna područja održivosti, navodi se, određeni su odnos prema zaposlenicima, upravljanje okolišem i odnos prema lokalnoj zajednici te su učinci u ovom području ujedno i kriteriji za ocjenu rada Uprave. U JGL-u ističu da su ukupni prihodi u 2011. rasli su po stopi od 16 posto i iznosili su 518 milijuna kuna, od čega je 353 milijuna kuna realizirano na izvoznim tržištima koje je u ukupnim prihodima raslo sa 66 posto u 2010. na 70 posto u 2011. godini. Pored već etabliranih tržišta, posebice tržišta CIS-a koje je i dalje najzaslužnije što su izvozna tržišta u 2011. godini rasla po stopi od 27% u odnosu na 2010. godinu, produbljeni su kontakti i suradnja na onima koje JGL želi osvojiti u sljedećem ciklusu internacionalizacije, primarno tržištima Brazila, Velike Britanije i SAD-a gdje je početkom godine JGL registrirao i vlastitu tvrtku i tako formalno napravio korak prema otvaranju tog tržišta. Pozitivna razlika u korist rasta prihoda u odnosu na rast rashoda rezultirala je povećanjem neto dobiti sa 36 milijuna na 64 milijuna kuna, što predstavlja rast od 78 posto. Sukladno, takav rast prihoda i dobiti rezultirao je i povećanjem EBITDA sa 84,7 milijuna kuna na 101,1 milijuna kuna, što predstavlja rast od 19,4 posto. Direktor JGL-a Ivo Usmiani ističe da je 2011. bila značajna i zbog niza projekata: JGL je zaokružio implementaciju i integraciju zahtjevnih IT projekata u formi novih softvera za poslovno planiranje (COGNOS) i softvera za proizvodno planiranje (MEPIS) te finalizirao značajan investicijski ciklus u proizvodne pogone i tehnologiju i u Kontrolno-analitički laboratorij od gotovo 10 milijuna eura.

Briga za okoliš
Značajan je napredak ostvaren u području razvoja sustava upravljanja okolišem, a JGL želi lokalnoj i široj društvenoj zajednici biti primjer u brizi za okoliš i očuvanje prirode. “Aktivni projekti, kao i oni koje tek trebmo lansirati, predstavljaju važan korak prema uspostavljanju modernog i razvijenog poslovnog sustava, sa ciljem povećanja konkurentnosti tvrtke i vode nas prema ostvarenju ambicioznih ciljeva koje smo si postavili do 2016. godine”, kaže I. Usmiani.

Share This