Osam ekoloških projekata nagrađeno u sklopu dm green city projecta

4.07.14. | Događanja, Primjeri dobre prakse

business.hr, 18. lipnja 2014.

Ekološka inicijativa dm green city project završila je dodjelom priznanja za osam projekata koji su prema ocjeni žirija najviše doprinijeli zaštiti okoliša. Na svečanoj dodjeli, održanoj 17. lipnja u hotelu Westin, nagrade je uručio zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode, ujedno i predsjednik stručnog žirija, Hrvoje Dokoza.

Grand Prix je pripao Udruzi Sunce iz Splita koja je, dokumentarnim filmom o prekomjernom izlovu „Mali vodič za velike ribe“, poslala najglasniju ekološku poruku. Film podsjeća građane na ljepote hrvatskog podmorja koje je nužno zaštititi te u razgovoru sa stručnjacima splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo nudi moguća rješenja.

Sisački ekološki filmski festival, putujući festival filma o zaštiti okoliša, osvojio je nagradu za najbolji eko edukativni projekt. Ove godine mladi volonteri iz Južne Koreje, Indije, Francuske, Belgije, Portugala, Srbije i Estonije zajedno s organizatorima biciklima su filmove s ekološkom porukom odvezli u urbana i ruralna područja Sisačko-moslavačke županije i susjedne BiH.

Nagradu za eko inovaciju osvojila je tvrtka Svibanj projekt za LANAC za bicikle – parking za bicikle. LANAC za bicikle želi umanjiti zagađenje zraka poticanjem korištenja bicikla u svakodnevnom životu te utjecati na zdravlje građana potičući ih da se svakodnevno voze biciklom i paze na kondiciju, čuvaju srce i sagorijevaju kalorije.

Nagradu za korporativno dostignuće osvojila je tvrtka Nextbike za Sustav javnih bicikala koji uvođenjem bicikala u sustav javnog prijevoza želi utjecati na zaštitu prirode, smanjenje emisije štetnih plinova te promicati zdravi život. U godinu dana rada građani Zagreba javnim biciklima prešli su 42.000 kilometara i smanjili emisije CO2 za gotovo 15 tona.

Priznanje za eko akciju osvojila je Prva gimnazija iz Zagreba za akciju prikupljanja plastičnih boca i doniranja povrata štićenicima bolnice u Gornjoj Bistri. Tvrtka S.T.P osvojila je nagradu za eko ambalažu, a priznanje za eko kampanju pripalo je Turističkojzajednici Ivanić-Grada za Dane ekološke proizvodnje koji promiču konzumaciju ekološki uzgojene hrane edukativnim sadržajem za posjetitelje i jelima pripremljenim od ekoloških poljoprivrednih proizvoda. Ivona Jazvinšak iz Pule osvojila je nagradu za najbolju eko fotografiju.

Dodijeljena su i priznanja školama koje su bile najuspješnije u prikupljanju i recikliranju starog papira u akciji Zeleni korak. Ove godine u akciji su sudjelovale 154 škole čiji su učenici reciklirali više od 270 tona starog papira.

Share This