business.hr, 18. lipnja 2014.

Ekološka inicijativa dm green city project završila je dodjelom priznanja za osam projekata koji su prema ocjeni žirija najviše doprinijeli zaštiti okoliša. Na svečanoj dodjeli, održanoj 17. lipnja u hotelu Westin, nagrade je uručio zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode, ujedno i predsjednik stručnog žirija, Hrvoje Dokoza.

Grand Prix je pripao Udruzi Sunce iz Splita koja je, dokumentarnim filmom o prekomjernom izlovu „Mali vodič za velike ribe“, poslala najglasniju ekološku poruku. Film podsjeća građane na ljepote hrvatskog podmorja koje je nužno zaštititi te u razgovoru sa stručnjacima splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo nudi moguća rješenja.

Sisački ekološki filmski festival, putujući festival filma o zaštiti okoliša, osvojio je nagradu za najbolji eko edukativni projekt. Ove godine mladi volonteri iz Južne Koreje, Indije, Francuske, Belgije, Portugala, Srbije i Estonije zajedno s organizatorima biciklima su filmove s ekološkom porukom odvezli u urbana i ruralna područja Sisačko-moslavačke županije i susjedne BiH.

Nagradu za eko inovaciju osvojila je tvrtka Svibanj projekt za LANAC za bicikle – parking za bicikle. LANAC za bicikle želi umanjiti zagađenje zraka poticanjem korištenja bicikla u svakodnevnom životu te utjecati na zdravlje građana potičući ih da se svakodnevno voze biciklom i paze na kondiciju, čuvaju srce i sagorijevaju kalorije.

Nagradu za korporativno dostignuće osvojila je tvrtka Nextbike za Sustav javnih bicikala koji uvođenjem bicikala u sustav javnog prijevoza želi utjecati na zaštitu prirode, smanjenje emisije štetnih plinova te promicati zdravi život. U godinu dana rada građani Zagreba javnim biciklima prešli su 42.000 kilometara i smanjili emisije CO2 za gotovo 15 tona.

Priznanje za eko akciju osvojila je Prva gimnazija iz Zagreba za akciju prikupljanja plastičnih boca i doniranja povrata štićenicima bolnice u Gornjoj Bistri. Tvrtka S.T.P osvojila je nagradu za eko ambalažu, a priznanje za eko kampanju pripalo je Turističkojzajednici Ivanić-Grada za Dane ekološke proizvodnje koji promiču konzumaciju ekološki uzgojene hrane edukativnim sadržajem za posjetitelje i jelima pripremljenim od ekoloških poljoprivrednih proizvoda. Ivona Jazvinšak iz Pule osvojila je nagradu za najbolju eko fotografiju.

Dodijeljena su i priznanja školama koje su bile najuspješnije u prikupljanju i recikliranju starog papira u akciji Zeleni korak. Ove godine u akciji su sudjelovale 154 škole čiji su učenici reciklirali više od 270 tona starog papira.