Osvrt na 2022. godinu s pogledom na 2023.

3.01.23. | Vijesti

PHOTO: Paul Skorupskas

Po čemu će 2022. godina ostati zapamćena? Koji događaji su utjecali na aktivnosti HR PSOR-a i planove? Što se može očekivati u godini pred nama?

U svibnju 2022. godine obilježena je 25. obljetnica osnutka HR PSOR-a i kontinuiranog rada na promicanju održivog poslovanja. Na svečanom obilježavanju 25. obljetnice sudjelovali su pioniri promicanja održivog razvoja – osnivači HR PSOR-a, članovi, brojni dugogodišnji suradnici i partneri, a poseban gost je bio  Dominic Waughray, stručnjak za okoliš i klimatske promjene i glavni savjetnik Petera Bakkera, direktora WBCSD-a. Tom prilikom izjavio je: „Jako je važno da u idućem desetljeću sve kompanije uvedu ambiciozne akcijske planove za rješavanje tri najveća globalna izazova za održivost: klimatsku krizu, uništavanje prirode i sve veću nejednakost. HR PSOR je ključni saveznik u pomoći pri stvaranju veza između globalnog i lokalnog poduzetništva koje su neophodne za promicanje održivog i uključivog poslovnog rješenja i drago mi je što se mogu pridružiti u ovoj važnoj prigodi, proslavi 25. obljetnice HR PSOR-a.“

U 2022. godini provedena je druga godina projekta  Lideri uključivosti na radnom mjestu (Workplace inclusion champion – WIC) koji je financiran sredstvima Europske komisije programa REC te u suradnji s Poveljama raznolikosti Slovenije i Rumunjske. U projektu u Hrvatskoj je aktivno sudjelovalo više od 30 osoba koje su radile na izradi sedam modula za kombinirano učenje, prolazile kroz edukativne module, sudjelovale kao mentori/ce, mentijci/ke ili pak pisale, istraživale, snimale, producirale i na kraju, testirale ovaj jedinstveni edukativni alat. Na preporuku Europske komisije i Platforme EU povelja o raznolikosti, namjera je projekt proširiti i unaprijeđivati sukladno okolnostima.

Već 15. godinu za redom pod vodstvom HR PSOR-a provodi se natječaj Hrvatski indeks održivosti – HRIO te su uz podršku HGK-a i HUP-a dodijeljene nagrade najboljim kompanijama u 12 kategorija. HRIO su, kao alat samoprocjene, prepoznale kompanije u Hrvatskoj te predstavlja nacionalni sustav vrednovanja napretka kompanija u primjeni održivih praksi. HRIO nagrade su dodjeljene na Konferenciji o održivom razvoju koja je ove godine bila posvećena raspravi o novoj direktivi o korporativnom izvještavanju o održivosti te smjernicama iza izradu izvještaja. Na ovom jedinstvenom događaju u regiji, okupio se velik broj nacionalnih i međunarodnih stručnjaka, a dodana vrijednost Konferencije je i umrežavanje i dijeljenje dobrih praksi, iskustava i informacija. Tko su bili govornici i tko je podržao Konferenciju, možete pogledati ovdje.

Čitava godina obilježena je aktivnostima Europske komisije usmjerenim na donošenje nove Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti i pripremi smjernica o izradi izvještaja za kompanije. Rad HR PSOR-a bio je usmjeren na predmetne aktivnosti, informiranje članova o novim obvezama i prilagodbi poslovanja zahtjevima vezanim za izradu izvještaja (integriranih, o održivosti ili nefinancijskih).

Godina je obilježena i mnogim radionicama, raspravama, okruglim stolovima i konzultacijama u organizaciji  HR PSOR-a, samostalno i u suradnji s drugim poslovnim organizacijama.

Prepoznavši važnost promicanja i provođenja održivog poslovanja te HR PSOR kao ključnu organizaciju za te teme, u 2022. godini u članstvo je pristupilo više od 10 kompanija. Kako bismo održali kvalitetu aktivnosti i rada, uredu HR PSOR su se pridružile još dvije suradnice, a također je povećan broj suradničkih i partnerskih organizacija i stručnjaka.

Detaljnije o svim aktivnostima provedenim tijekom godine možete pročitati u zadnjem dvobroju GiO dostupnom ovdje.

U 2023. godini očekujemo velik interes kompanija za izradu izvještaja o korporativnoj održivosti, za korištenjem HRIO upitnika kao alata samovrednovanja i pomoći pri određivanju prioriteta u transformaciji poslovanja prema održivosti.

Veselimo se budućoj suradnji sa svim kompanijama, suradnji s poslovnim i nevladinim organizacijama, regionalnim organizacijama i državnim institucijama. Pozivamo sve kompanije da nam se pridruže na putu prema održivosti.

 

#održivost #HRPSOR #HRIO #konferencija #GiO #WIC #CSRD #izvještavanje

Share This