Otvoren trinaesti natječaj Indeksa DOP-a

21.09.20. | Aktivnosti, Događanja, Edukacija

Zagreb, 21. rujna 2020. – Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) i Hrvatska gospodarska komora trinaestu godinu za redom provode natječaj Indeks DOP-a – ocjenjivanje dobrovoljnih društveno odgovornih praksi hrvatskih poduzeća. Mogućnost sudjelovanja u natječaju imaju sva poduzeća koja su u 2019. godini poslovala pozitivno. Natječaj je otvoren do 19. listopada 2020. godine u 12:00.sati. Najuspješnija poduzeća mogu osvojiti nagradu za postignute rezultate, a ukoliko epidemiološke mjere budu dozvoljavale, nagrade će se, već tradicionalno dodijeliti u sklopu Konferencije o društveno odgovornom poslovanju koja će se održati 10. studenoga 2020. godine.

Indeks DOP-a je metoda procjene društvene odgovornosti poduzeća u Hrvatskoj koju su osmislili Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj i Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Hrvatske gospodarske komore. Sudjelovanjem u Indeksu DOP-a poduzeća imaju mogućnost dobiti objektivnu procjenu vlastitih dobrovoljnih praksi i usporediti ih s praksama drugih hrvatskih poduzeća u sedam osnovnih poglavlja:
• Ekonomska održivost,
• Uključenost društveno odgovornog poslovanja u poslovnu strategiju,
• Odgovorne politike i prakse u radnoj okolini,
• Odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem,
• Društveno odgovorno poslovanje u tržišnim odnosima,
• Društveno odgovorni odnosi sa zajednicom
• Odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava.

Najuspješnija poduzeća mogu osvojiti nagradu za postignute rezultate, a ukoliko epidemiološke mjere budu dozvoljavale, nagrade će se, već tradicionalno dodijeliti u sklopu Konferencije o društveno odgovornom poslovanju koja će se održati 10. studenoga 2020. godine u Hotelu Esplanade Zagreb. Indeks DOP-a dodjeljuje se za svaku od četiri jednakovrijedne kategorije; za velika, srednja, mala te javna poduzeća. Posebna nagrada za najveći napredak dodjeljuje se poduzeću koje je ostvarilo najveću razliku u sveukupnim bodovima u odnosu na prethodnu godinu. Nagrade se dodjeljuju i poduzećima koja ostvare najbolji rezultat u pojedinim specifičnim kategorijama za: Odgovorne politike i prakse u radnoj okolini; Odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem; Društveno odgovorni odnosi sa zajednicom te Odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava, a novost ove godine je suradnja s UNICEF-om koja je rezultirala doradom poglavlja 7. te novo-uspostavljenom nagradom u kategoriji Odgovorne politike i prakse zaštite dječjih prava.

Nakon završetka procesa natječaja te proglašenje dobitnika nagrada, svako poduzeće dobiva individualne rezultate čime im se pruža mogućnost prepoznavanja mjesta za napredak s ciljem unapređenja društveno odgovornog poslovanja.

Uloga društveno odgovornog poslovanja u postizanju održivog razvoja postaje nužna u modernom društvu. Program razvoja UN-a do 2030. sa svojih 17 ciljeva održivog razvoja postavljaju nove razvojne standarde temeljene na održivom razvoju, a uvođenje obveze nefinancijskog izvještavanja za pojedine kategorije poduzeća u EU pokazuje važnost upravljanja i izvještavanja o ključnim pitanjima ekonomije, društva i okoliša.
Za sva pitanja u vezi ispunjavanja upitnika Indeksa DOP-a, možete kontaktirati:
Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj
Tel: 01/4836-650; 01/4836-653
e-mail: katarina.plecas@hrpsor.hr, indeks@dop.hr
i
Hrvatska gospodarska komora
Sektor za energetiku i zaštitu okoliša
Tel.: 01/460-6701; 01/460-6705
Fax: 01/460-6737
e-mail: okolis@hgk.hr

#hrpsor #dop #konferencija #indeksdop #hgk #cor #sdgs

Share This