PANEL „INDUSTRIJSKA POLITIKA“ OTKRIVA PRIMJERE I NEDOUMICE DEKARBONIZACIJE INDUSTRIJE.

25.11.21. | Vijesti

Nove mjere Europske komisije zahtijevaju da sve zemlje članice usklade svoje strategije, zakone i propise s novim cijevima Zelenog Plana– 55% smanjenja emisija ugljičnog dioksida do 2030. godine. U iznimno zanimljivoj panel raspravi na temu industrijske politike predstavnici najvećih industrija u Hrvatskoj i regiji izjasnili su svoja iskustva, ali i nedoumice po pitanju sustavne dekarbonizacije industrije.

Panel „Industrijska Politika“ vodila je Merica Pletikosić, voditeljica sektora održivog poslovanja, CEMEX Hrvatska, a u raspravi su sudjelovali Marinko Došen, predsjednik Uprave, AD Plastik, Saša Muminović, predsjednik Uprave, AquafilCro, Tihomir Premužak, generalni direktor, Vetropack Straža i Virna Višković Agušaj, predsjednica Uprave Holcim (Hrvatska).

Cijela industrija, bez obzira na poteškoće, gleda na CO2 menadžment s velikim optimizmom te je jasno da će novi EU ciljevi rezultirati rekonstrukcijom cijelog gospodarskog sektora. Kao glavni prioritet i veliki dio novih ciljeva za industrije naglašeno je kružno gospodarstvo, s naglaskom na sirovine. Višković Agušaj pojasnila je velike napore i investicije cemente industrije u smanjenje emisija, kružnu ekonomiju te zaštitu okoliša i lokalne zajednice. Premužak je izjavio „nema jedinstvene formule“ i time naglasio da se moraju uvažavati specifičnosti industrija u  očekivanju prilagodbe. Došen je naglasio kako „bez upravljanja rizicima i konkurentnosti ne možemo opstati“ i time objasnio utjecaj ESG indeksa kao konkurentu prednost poduzeća na tržištu. Muminović je istaknuo kako je prelazak na zelene sirovine iznimno zahtjevan, iziskuje ogromna ulaganja i logističke napore. Naglasio je da industrija mora biti „profitabilna i konkurenta“ dok su procesi prelaska na zelenu industriju uvelike još nepoznati, no industrija je optimistična.

 

Cijelu panel raspravu možete poslušati OVDJE, ostatak konferencije na YouTube kanalu HR PSOR-a.

 

Share This