PANEL “PRIRODNI KAPITAL” OTKRIVA NEDOSTATAK SVJESTI O OVISNOSTI DRUŠTVA NA EKOSUSTAV

21.12.21. | Vijesti

Prirodni kapital, kao zaliha prirodnih dobara, postaje sve češće tema razgovora. Usluge ekosustava, koncept koji je prisutan već desetljećima, tek nedavno postaje aktualan i usko vezan za klimatske promjene i katastrofalnu degradaciju globalnog ekosustava.

Na 13. Konferenciji o održivom razvoju održan je panel Prirodni Kapital koji je moderirala Tajana Uzelac Obradović, voditeljica projekata za DVOKUT-ECRO, a u raspravi su sudjelovali Dalibor Hatić, direktor Oikona; Harun Tanković, rukovoditelj direkcije financiranja, HBOR i Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu prirode.

Na samom početku panela, Duplić je pojasnio EU regulative te lokalno zakonodavstvo koje štite prirodni kapital i zašto je važno imati zakonske okvire poput Europskog zelenog plana. Izjavio je „ako je priroda otporna, prirodni kapital je veći i bolje može podržati naše društvo“. Tanković je dao uvid u financijsko vrednovanje usluga ekosustava i sufinanciranje održivih projekata. Hatić je uz brojne primjere ukazao na ogromnu ovisnost društva o prirodnom kapitalu. Zatim je izjavio „prestanimo izbjegavati teške teme“. Također je naglasio iznimnu važnost edukacije i svjesnosti društva koja trenutno nedostaje kako bi se smanjila degradacija ekosustava.

 

Cijelu panel raspravu možete poslušati OVDJE, ostatak konferencije na YouTube kanalu HR PSOR-a.

 

Share This