POGLEDAJTE PANEL „KAKO POSLOVNI SEKTOR MOŽE DOPRINIJETI DRUŠTVENOJ PRAVDI”

23.11.21. | Vijesti

Kroz Europski Zeleni plan prepoznato je da će tranzicija na održivo i nisko-ugljično gospodarstvo imati i gubitnike. Tema četvrtog panela 13. konferencije o održivom razvoju fokusirala se na pitanja koliko je gospodarstvo toga svjesno, kako upravlja pravednom tranzicijom te na koji način gospodarski sektor može doprinijeti društvenoj pravdi.

Panel raspravu pod nazivom „Kako poslovni sektor može doprinijeti Društvenoj pravdi” moderirao je Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja. U panelu su sudjelovali Danijel Baturina, prof. socijalnog rada s Pravnog fakulteta; Saša Cvetojević, predsjednik Uprave, Insako te Darko Šeperić, SSSH.

Prije same rasprave, Jokić je dao kratak uvod o samoj temi te naglasio kako su mnogi planovi i gospodarske tranzicije na prvi mah izgledale da će podići kvalitetu života svim ljudima, no kasnije, sam ishod tih tranzicija je povećao društvenu nejednakost. Možemo li uz EZP, ovoga puta kao dio civilizacije, naročito u europskom kontekstu, a onda posebice i hrvatskom, naučiti nešto iz prethodnih pokušaja i učiniti ovaj element tranzicije pravednijim jer uz sve te robotizacije, automatizacije i digitalizacije, ljudske sudbine su te o kojima moramo voditi brigu.

Panelisti su prepoznali da će digitalna i zelena tranzicija imati utjecaj na socijalnu dimenziju. Baturina je pojasnio kompleksnosti pojma društvene pravde te naglasio nepostojeću kulturu dijaloga i informiranih rasprava u donošenju važnih zakonodavnih odluka. Kao problem u Hrvatskoj Šeperić je naglasio nedostatak informacija o učincima tranzicija na radnu snagu i na tržište rada te koje će profesije ili regije biti ranjivije takvim promjenama. Zatim, čuli smo izrazito zanimljivu raspravu o zakonu o radu i fluktuaciji zaposlenika. Cvetojević se zalagao da se radna mjesta ne treba štititi strogim zakonima oko otpuštanja zbog straha poslodavaca o budućem rasterećenju viška zaposlenika, a s njime se nije složio Šeperić koji se zalaže za zaštitu radnika. Cvetojević je poručio kako se zaštita radnih mjesta ne postiže ograničenjima za poslodavce već jačanjem poduzetništva u cijelosti kako bi se pojačalo tržište rada.

 

Cijelu panel raspravu možete poslušati OVDJE, ostatak konferencije na YouTube kanalu HR PSOR-a.

 

 

Share This