Pogledajte panel raspravu o Politikama raznolikosti unutar kompanija

9.12.21. | Vijesti

Na 13. Konferenciji o održivom razvoju održan je i panel „Politika raznolikosti“ koji je moderirala Maja Crnjak, direktorica sektora ljudskih potencijala iz Erste & Steiermärkische Bank. U raspravi su sudjelovali Anita Cvetić Oreščanin, članica Uprave, Poslovna inteligencija; Anita Letica, predsjednica Uprave, Phillip Morris, Marija Zovko Kordić, voditeljica talenata i razvoja, A1 te Ivan Funčić, direktor regije, Securitas.

Na panelu je najavljen skorašnji trening Lideri uključivosti na radnome mjestu koji HR PSOR provodi s partnerima iz Slovenije i Rumunjske, a uz podršku Europske komisje. Trening će se sastojati od 7 modula kroz koje će polaznici prolaziti kombiniranim učenjem od ožujka do lipnja. Svaki moduli ma svojeg trenera, a polaznici će tijekom trajanja treninga moći odabrati temu koju žele obraditi kao završni zadatak. Cilj ovog pilota je izraditi alate za primjenu politika raznolikosti i uključivosti na radnom mjestu.

.

Tijekom rasprave, čuli smo nekolicinu sjajnih primjera dobre prakse u provođenju politike raznolikosti unutar kompanija koje su ujedno i potpisnice Povelje o raznolikosti. Cvetić Oreščanin osvijestila je da, izvan kulturološkog okvira, ne smijemo dvodimenzionalno gledati na raznolikost te je pojasnila na koji način su oni u kompaniji uspjeli uključiti programe vezane za mikro-raznolikost (introverti, mladi roditelji, striji zaposlenici…). Letica je prepoznala važnost raznolikosti i uključivosti unutar kompanije te kako su raznoliki timovi daleko produktivniji, inovativniji i kreativniji, a time i sama kompanija profitabilnija. Zovko Kordić pojasnila je nekoliko inicijativa s ciljem promicanja i davanja jednakih mogućnosti svima u sklopu politike raznolikosti i uključivosti poput fleksibilnog radnog mjesta i vremena rada, ‘flexy-baby’ za nove roditelje koji primaju puno plaću za skraćeno radno vrijeme, servis ‘flying nanny’ s kojim omogućuju  animiranje i brigu djece zaposlenika tijekom praznika, i slično. Funčić, kao dio pretežito muške industrije, naglasio je da u Securitasu Hrvatska teže biti predvodnici modifikacije industrije s politikama raznolikosti i uključivosti. Na kraju, svi panelisti su se složili da je raznolikost tema društvene odgovornosti kao i tema održivog poslovanja.

Cijelu panel raspravu možete poslušati OVDJE, ostatak konferencije na YouTube kanalu HR PSOR-a.

 

Pogledajte panel raspravu o Politikama raznolikosti unutar kompanija Društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj - Dop.hr

Share This