POGLEDAJTE SNIMKU PANELA „KAKO PRIDONIJETI SMANJENJU EMISIJA I PRILAGODBI KLIMATSKIM PROMJENAMA“

17.11.21. | Vijesti

13. konferencija o održivom razvoju ove godine započela je s jednom od najatraktivnijih tema današnjice: Kako pridonijeti smanjenju emisija i prilagodbi klimatskim promjenama

Panel je moderirala Maja Božičević Vrhovčak, viši istraživač na Energetskom institutu Hrvoje Požar. Na panel raspravi sudjelovali su Angelika Brnada, direktorica Održivog razvoja, zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša, INA; Ekaterina Egorova, regionalna direktorica, IKEA; Mihael Furjan, predsjednik Uprave, Pliva Hrvatska; Igor Nekić, predsjednik Uprave, Terme Sveti Martin i Neven Vranković, potpredsjednik Atlantic Grupe.

Na samom početku govornici su prikazali svoje aktivnosti i projekte sa svrhom smanjenja emisija i očuvanja okoliša. Na pitanje prepoznaju li potrošači trud poduzeća u smanjenju utjecaja na okoliš Vranković je odgovorio „Potrošači još uvijek nisu dovoljno educirani da bi nagradili šampione održivosti.“ Nekić, iz perspektive turističkog sektora, se složio s izjavom g. Vrankovića. Također je naglasio važnost educiranja zaposlenika, ali i informiranja gostiju, o temama održivosti i važnosti uštede energenata. Sa druge strane, Egorova je, pozivajući se na klimatsku i socijalnu odgovornost poduzeća, naglasila „It’s simply good business to be a good business“, riječi koje je i g. Furjan potvrdio izjavivši „Time postižemo i veću motiviranost i angažiranost zaposlenika (…) i ostvarenjem ciljeva održivosti možemo ostvariti konkurentu prednost“. Brnada je naglasila strategiju INE fokusiranu na smanjenje ugljičnog dioksida, energetsku učinkovitost i prelazak na kružno gospodarstvo, koje potrošači prepoznaju i cijene.

Kao kočnice u ostvarenju održivih ciljeva istaknuli su financijske i vremenske barijere, nedostatak radne snage te nisku razinu svijesti kupaca. Isto tako, izrazili su želje za progresivnijim zakonodavstvom, nacionalno strateško planiranje s jasnim ciljevima te sektorske strategije za klimatske promjene s mjerama prilagodbe. Moderatorica Božičević Vrhovčak također je izdvojila nedostatak sektorskih i međusektorskih dijaloga u ostvarenju održivosti poslovanja.

Cijelu panel raspravu možete poslušati OVDJE, ostatak konferencije na YouTube kanalu HR PSOR-a.

Share This