Pomaganje dio korporativne kulture

25.11.13. | Vijesti

poslovni.hr, 21. studenoga 2013.

Unatoč velikoj gospodarskoj krizi u Hrvatskoj, što je utjecalo i na poslovanje banaka i na njihovu dobit, domaći kreditori nastavili su društveno odgovorno poslovati.

“Usprkos posljednjih godina nešto manjem budžetu za ovaj segment, banka nije zanemarila načelo društveno odgovornog poslovanja već se opredijelila za princip donacija i pomoći manjim i manje eksponiranim inicijativama i projektima diljem Hrvatske koji nažalost teško dolaze do potrebne financijske pomoći, a čime se želi pomoći zajednici i najugroženijim društvenim skupinama”, objašnjavaju iz Hypo Alpe Adria banke. Napominju da vrlo važno mjesto u njihovom pristupu imaju djeca i mladi. U skladu s time podržali su više projekata obrazovnog karaktera te nastavili davati aktivnu potporu i pomoć različitim ustanovama koje skrbe o potrebama djece i mladih. Primjerice, bili su jedni od sudionika projekta donacije vozila čiji je inicijator bio P.S.C., financijski su pomogli Udrugu roditelja djece s posebnim potrebama ‘Vukovarski leptirići. Pomogli su i dječji vrtić Pinokio u Donjem Miholjcu, a donirana sredstva iskorištena su za uređenje novog dječjeg igrališta.

Pomoć bližnjima
“Pomaganje zajednici kod nas nije potaknuto dobivanjem pozitivnog publiciteta već se radi o korporativnoj kulturi, opredjeljenju istinske društvene odgovornosti te želje za pomoći svojim sugrađanima i svojim bližnjima. Opće nepovoljno poslovno okruženja, ne utječe na želju za pomoći zajednici i potrebitima, ali nažalost neminovno utječe na mogućnosti. Hypo banka će i u narednim godinama biti aktivna na planu društvene odgovornosti”, zaključuju u Hypo banci. Zagrebačka banka ove je godine pokrenula novi projekt koji za cilj ima potaknuti kvalitetne ideje i projekte kako bi generirali rast, zaposlenost i, na koncu, gospodarski oporavak. “Riječ je o novom pristupu Zabe u doniranju koji je obilježio 2013. godinu podržavanjem održivih projekta u području društvenog poduzetništva, inovativnih poduzetničkih koncepata, obrtništva i zelenog poduzetništva. Kroz projekt pod nazivom “Moj Zaba start” banka dodjeljuje najboljim poduzetničkim idejama ukupno 1,2 milijuna kuna poticaja u četiri natječaja, a finalistima svih natječaja dodatno je pružila edukaciju kroz radionice vezane uz jačanje kapaciteta organizacija, poslovno planiranje i pisanje poslovnih planova”, kažu u Zabi. “Osim ovog velikog projekta, dodatnim pojedinačnim donacijama i sponzorstvima na regionalnoj i lokalnoj razini, Zaba je podržla brojne projekte diljem zemlje bilo da se radi o davanju novčanih sredstava ili inventara , poput informatičke opreme i namještaja.U ovoj je godini zadržan isti budžet za ulaganja te potporu projektima i inicijativama nevladinog sektora kao i u prošloj godini”, napominju u Zabi. Ističu da ulaganjem u dugoročno-održivi razvoj zajednice i kroz donacije i kroz druge aktivnosti, društveno-odgovorno poslovanje samo je nadogradnja poslovne orijentacije kao banke partnera.

Povećali DOP
Privredna banka Zagreb tijekom krize nije smanjivala aktivnosti u segmentu društveno odgovornog poslovanja već ih je, tvrde, povećala jer biti društveno odgovorna tvrtka danas u vrijeme krize  ima ne samo sve veću potrebu nego i značaj i obvezu. “Iznos doniranih sredstva kojima su podržani brojni humanitarni projekti, udruge, ustanove i pojedinci već je sada u 2013. dosegnuo skoro 13 milijuna kuna s tim da do kraja godine planiramo nekoliko velikih donacija tako da ćemo zasigurno premašiti iznos od 15 milijuna kuna. Planiramo još s milijun kuna podržati akciju Hrvatskog  Caritasa ‘Za 1000 radosti’ koju PBZ podržava od samo začetka (već 10 godina zaredom)”, objašnjavaju u PBZ-u. Među humanitarnim projektima i donacijama u 2013. u PBZ-u izdvajaju donaciju od milijun kuna Hrvatskom centru za razminiranje, donirana sredstva su se iskoristila za razminiranje poljoprivredne površine uz naselja Ernestinovo i Divoš tlocrtne površine 125.000 metara četvornih, a u posljednje tri godine PBZ je donirao preko 1,7 milijuna kuna za razminiranje teritorija RH.

‘Ispuni mi želju’
“Vezano za uključenost naših zaposlenika u projekte DOP-a upravo je započela humanitarna akcija  ‘Ispuni mi želju’ koju je pokrenula redakcija internih novina PBZXpress. Ove godine kontaktirano je  nekoliko dječjih domova kako bi doznali božićne želje njihovih štićenika. Prikupljene želje su na popisu koji je dostupan svim našim zaposlenicima putem interne aplikacije gdje mogu rezervirati i odabrati poklon koji žele darivati bilo individualno ili zajedno u timu s jednim ili više kolega”, ističu u PBZ-u Erste banka je do kraja listopada ove godine za potporu preko 40 projekata društveno odgovornog poslovanja izdvojila  5,7 milijuna kuna, pri čemu do kraja godine još planira poduprijeti projekte s iznosom od 1,7 milijun kuna. “Sredstva uvijek nastojimo rasporediti skupnim inicijativama/udrugama, a ne pojedincima, te ih rasporediti prema svim segmentima društva.Tijekom krize potreba za podupiranjem DOP projekata posebno dolazi do izražaja. Osim donacijama i sponzorstvima za koje banka svake godine izdvaja značajna sredstva, banka je još od početka krize, krajem 2008. godine, kroz svoje redovno poslovanje, donijela neke od mjera za olakšanje otplate kredita klijentima banke (moratorij kredita, poček kredita uz smanjenje kamatne stope za 25% i produljenje roka otplate kredita). Osnovni cilj tih mjera bio je klijentima banke koji iskoriste navedene mogućnosti smanjiti mjesečna kreditna opterećenja te tako osloboditi dio sredstava za eventualne druge potrebe u nadolazećem razdoblju. Do danas je neku od tih mjera iskoristilo više od 1100 klijenata”. Kažu u Ersteu. Societe Generale Splitska banka zajedno s klijentima pokrenula je akciju u kojoj klijente potiču da prijeđu na izvode računa koje zapremaju elektronskom poštom, a ne u papirnatom obliku, te su za svakog klijenta koji se na to odluči donirali jedan euro Hrvatskim šumama. “Krajem listopada djelatnici banke su zajedno s Hrvatskim šumama pošumili dva Ha zemljišta pokraj Sinja. Dakle osim financijske donacije, donirano je i vrijeme i rad samih djelatnika banke”, objašnjavaju u SG-Splitskoj banci.

Share This