Poziv na javnu raspravu „Krizna filantropija u praksi: što smo naučili za naredni D-day?“

6.12.21. | Događanja

Uoči dana ljudskih prava, u čast solidarnosti s građanima tijekom jo jedne krizne potresne godine, srdačno vas pozivamo na javnu raspravo koja će se održati u četvrtak, 9. prosinca od 17h do 19h i hibridnom formatu – u Kinoteci u Zagrebu te online putem Zooma i FB streaminga.

Organizatori: Zaklada SOLIDARNA i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HRPSOR)

Domaćin: Human Rights Film Festival 2021

Moderatorica: Mirjana Matešić, direktorica HR PSOR-a  & članica Zakladne uprave Zaklade SOLIDARNA

Tema rasprave je Krizna filantropija u praksi: što smo naučili za naredni D-day? , i to temeljem iskustava širokog spektra solidarnih praksi  naših sugrađana i sugrađanki u svim njihovim ulogama –  od volontera u zajednici, preko malih donatora do radnika i menadžera – koji su svoje obitelji, prijateljske krugove i poduzeća usmjerili prema  zajedničkom cilju zaštite dobrobiti naših zajednica i ljudskih života  krizi.  Ovaj susret je prigoda da se osvrnemo na pouke iz zajedničkog odgovora na pandemiju i potrese te prepoznamo prilike da naš sljedeći krizni odgovor.

Uvodničarke/i:

  •  Zorana Brozović, analitičarka filantropskih podataka, Catalyst Balkans, predstavit će rezultate Godišnjeg istraživanja o filantropiji u RH za kriznu 2020.g.
  • Ines Vrban, upraviteljica Zaklade Zajednički put, predstavit će rezultate javnog savjetovanja o  iskustvima krize i jačanju građanske solidarnosti i socijalne zaštite u Gradu Zagrebu u uvjetima dvostruke krize
  • Slavica Marčeta, direktorica ADRA Hrvatska, prenijet će iskustva i uvide s terena o  preduvjetima uspješne suradnje s donatorima u zajedničkom pothvatu pomoći stradalim obiteljima u teško dostupnim selima u okolici Gline i Petrinje te predstaviti glavne nalaze upravo objavljenog Pregleda humanitarnih potreba Koordinacije humanitaraca pri HCK
  • Dragan Maga, upravitelj Infobip Foundation, premijerno će predstaviti novoosnovanu međunarodnu Infobip zakladu te dati uvid o ulozi IT industrije u kriznoj filantropiji i iskustvima suradnje na podršci stradalima u potresu u SMŽ

Ključna pitanja javne rasprave:

  • Što smo naučili o prilikama i preprekama međusektorskoj suradnji u kriznim uvjetima? Koje su se nove mogućnosti otvorile za  bliži dijalog i suradnju između neprofitnog i korporativnog sektora?
  • Koje mehanizme koordinacije i podrške mobilizaciji resursa trebamo razviti za sljedeću krizu? Koja je u tome uloga države, a koja aktera solidarnosti i filantropije u zajednici?
  • Koliko nas iskustvo aktualne krize o(bes)hrabruje u pogledu naše spremnosti na suočavanje s nizom budućih kriza izazvanih klimatskim promjenama koje će tražiti kolektivno djelovanje i izlazak iz zone komocije za sve nas?  

Veselimo se vašem sudjelovanju i zahvaljujemo na promociji ove javne rasprave u vašim suradničkim krugovima. Debata će biti tako strukturirana da omogući aktivni doprinos sudionika i razmjenu iskustava i dobrih praksi filantropije u krizi. Stoga posebno srdačno pozivamo sve male i velike donatore, volontere da nam se pridruže, podijele svoje pouke i priče te da tako zajednički odamo počast našoj solidarnosti.

Nakon rasprave uživo u kafiću i vanjskom predvorju Kinoteke  slijedi malo druženje povodom Dana ljudskih prava i predstojećih blagdana na koje vas srdačno pozivamo.

Tehnička napomena: Za online sudjelovanje nije potrebna prijava. Za fizički dolazak u Kinoteku potrebna je covid potvrda te obvezno nošenje maske.  

Kontakt: Ivan Blažević, ivan.blazevic@solidarna.hr 

 

Share This