Predstavljen Indeks društveno odgovornog poslovanja

19.11.11. | Događanja, Vijesti

liderpress.hr, 17. studenog 2011.

Danas je u Zagrebu u Hrvatskoj gospodarskoj komori predstavljen Indeks društveno odgovornog poslovanja. Indeks DOP-a je metodologija  koja će hrvatskim poduzećima omogućiti procjenu društveno odgovornih praksi i njihovu usporedbu u odnosu na druga poduzeća.

Partneri u izradi indeksa i provedbi prvog istraživanja i rangiranja poduzeća prema vrijednosti DOP-a u Hrvatskoj su Zajednica za društveno odgovorno poslovanje HGK-a i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR). Prema riječima ravnateljice HR PSOR-a Mirjane Matešić metodologija definira niz kriterija za ocjenjivanje dobrovoljnih praksi hrvatskih tvrtki u šest osnovnih područja: ekonomska održivost, uključenost društveno odgovornog poslovanja u poslovnu strategiju, radna okolina, zaštita okoliša, tržni odnosi i odnosi sa zajednicom.

Osnovni kriterij za sudjelovanje u Indeksu DOP-a je poslovna uspješnost koju Hrvatska gospodarska komora propisuje na temelju kriterija za dodjelu Zlatne kune.Poziv za ispunjavanjem upitnika upućen je na najuspješnije male, srednje i velike tvrtke, ukupno njih 1500. Rezultati će biti predstavljeni 16. prosinca, a najboljim poduzećima bit će dodijeljena priznanja. O važnosti ovoga projekta govori i činjenica da su društveno odgovorno poslovanje i održivi razvoj ugrađeni u temeljne dokumente Europske unije, a potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta naročito je naglasila kako je hrvatska Vlada indeks DOP-a uključila u svoju Strategiju za suzbijanje korupcije.

Share This