Predstavljene dobitnice natječaja ODVAŽNA 2020.

6.07.20. | Događanja, Vijesti

IKEA Hrvatska, članica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, dodijelila je pet financijskih potpora i pokrenula mentorski program za žene u poduzetništvu

Piše: Solidarna

U petak, 3. srpnja, u Zagrebu su predstavljene dobitnice Programa ekonomskog osnaživanja žena ODVAŽNA, koji je pokrenula kompanija IKEA u suradnji sa Zakladom SOLIDARNA i Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj (HR PSOR), a uz stručnu podršku ACT Grupe i kompanija Apsolon, Erste Banke i Europske banke za obnovu i razvoj te Ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Od 138 prijavljenih projekata, u uži krug su izabrane 23 finalistkinje, a u konačnici je odabrano sedam ženskih poduzetničkih inicijativa od kojih će njih pet dobiti jednogodišnje financijske potpore u ukupnoj vrijednosti od 250.000 kn, dok će sve sudjelovati u jednogodišnjem mentorskom programu prilagođenom njihovim potrebama.

„Za tvrtku IKEA, ODVAŽNA predstavlja značajan doprinos rodnoj ravnopravnosti te jačanju kapaciteta i tržišne pozicije žena u poduzetništvu širom Hrvatske, a posebno u sredinama s manje razvojnih prilika. Društveno odgovorno ulaganje u odvažne i inovativne projekte s pozitivnim društvenim i ekološkim otiskom odraz je naše globalne opredijeljenosti stvaranju ravnopravnijeg društva utemeljenog na održivom razvoju“, istaknuo je Hrvoje Dragušica, menadžer održivosti u kompaniji IKEA Hrvatska.

Među nagrađenim projektima je socijalno poduzeće Održivo društvo iz Gračaca koje su osnovale žene iz lokalne Udruge Prospero kako bi osposobile žene za proizvodnju obuće. Uz mentorsku podršku i donaciju iz programa ODVAŽNA, omogućit će im se nabava stroja i stručna edukacija. Time će se osigurati kontinuitet proizvodnje i jačanje prodaje anatomske obuće po mjeri, uz mogućnost naplate od HZZO-a, što je i održiva tržišna niša za ovaj jedinstveni ženski proizvodni pothvat koji stvara nove prilike za zapošljavanje žena u Gračacu.

Donacija ODVAŽNA odlazi i na Brač obrtu Fabijanović u vlasništvu majke i kćeri, kao podrška za certificiranje poslovnih procesa i tržišni plasman jedinstvenog ženskog otočkog proizvoda, a to je zaštitna oprema za dječje krevetiće i široki asortiman posteljine za bebe pod brandom Dada&Rocco. „Uz podršku ODVAŽNE, razvojem poslovnih procesa osnažit ćemo žene koje su kod nas došle bez kvalifikacija za rad u tekstilnoj industriji. Uz njihovo dosadašnje osposobljavanje za rad na strojevima, usvojit će i nove radne i proizvodne procese te će tako steći nova znanja i ojačati svoje sposobnosti“, ističu Simona Fabijanović i Danira Glavinić, idejna začetnica ove inovativnog domaćeg ženskog branda u usponu.

Zahvaljujući donaciji iz programa ODVAŽNA, obrt Organica Vita iz sela Čađavice u Virovitičko-podravskoj županiji povećat će učinkovitost i konkurentnost organske proizvodnje i prerade ljekovitog bilja i uljarica. Kako bi to postigli, u sljedećih 12 mjeseci nastojat će riješiti tri velika problema – nabavu nove uljne preše, certificiranje HACCP-a i uvođenje sustava za nadzor proizvodnje eEye u vlastitim proizvodnim objektima.

Donacija iz programa ODVAŽNA odlazi i ove godine u šibensko zaleđe kompaniji Primitivance koja se bavi proizvodnjom 100% prirodne kozmetike od sirovina koje rastu u dalmatinskom podneblju, a kako bi u sljedećima fazama razvoja proizvodnju mogli prebaciti upravo tamo i na taj način zaokružiti ciklus održivosti. Donacija će podržati razvoj dva nova proizvoda i mini asortiman Belle de Jour uz podršku ženskog farmaceutskog tima iz Ljubljane, sve do plasmana na tržište.

ODVAŽNA će financijski podržati i online školu hrvatskog kao stranog jezika SpeakCRO kompanije Cosmis Is j.d.o.o. iz Zagreba, čija je namjera razviti digitalnu platformu s kvalitetnim didaktičkim materijalima, prošiti opseg klijenata širom svijeta te stvoriti još dva radna, dobro plaćena mjesta za profesorice. „Uz mentorsku podršku ODVAŽNE želimo se uhvatiti u koštac i s decentralizacijom poslovanja te naučiti kako kvalitetno voditi tim i tvrtku koja raste“, kaže Mateja Horvat, voditeljica online škole SpeakCRO, jedine takve na svijetu.

Mentorski program ODVAŽNA dodatno će uključiti i dva zanimljiva start-upa – projekt „Biljkoborci“ obrta Opet njih dvije te „Ćiri biri bajka“ obrta Pixing iz Zagreba, s fokusom na razvoj kapaciteta poslovnog upravljanja i strateškog pristupa alternativnim izvorima financiranja. Mentorski program će trajati cijelu godinu uz podršku stručnjakinja iz suradničkih korporacija i poslovnih savjetnica programa ODVAŽNA. Sedam dobitnica podrške ODVAŽNA 2020 će naučiti kako planirati poslovanje putem design thinkingmetode, dobiti prilike za specijalističko savjetovanje, osobni razvoj liderskih vještina te poslovno umrežavanje i promociju. Uvodnu radionicu poslovnog planiranja 3. i 4. srpnja u Zagrebu vodila je Andrijana Parić iz kompanije Apsolon, dok je glavna mentorica za izradu poslovnih planova Ana Brigović iz ACT grupe. U sklopu projekta ODVAŽNA bit će pokrenuti i Odvažni razgovori, online format razmjene znanja namijenjen širokom krugu žena u poduzetništvu diljem Hrvatske, usmjeren na stvaranje otpornosti na poslovne izazove, ali i na prilike koje donosi aktualna kriza.

Projekt „Odvažna“ pokrenut je 10. prosinca 2018. godine, a njegov je cilj pružanje stručne i financijske podrške ženama u poduzetništvu. Do danas je kroz program ODVAŽNA podršku dobilo 13 poduzetničkih inicijativa – deset financijsku, dvije mentorsku podršku, dok je s društvenim poduzećem Fierce Women potpisan dobavljački ugovor za projekt istoimenih igraćih karata koje slave doprinos žena čovječanstvu. Sav prihod ostvaren od prodaje karata IKEA će donirati za nova izdanja natječaja Odvažna, a s obzirom da su karte donedavno bile dostupne samo na engleskom jeziku, IKEA je financirala i izradu verzije na hrvatskom, koja se ekskluzivno prodaje u robnoj kući IKEA Zagreb.