Rekordna količina ulja iz CEMEX-ovih maslinika

21.11.22. | Iz medija, Vijesti

Izvor fotografije: pixabay
Prenesena vijest: CEMEX Hrvatska

 

Članovi Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar završili su berbu u maslinicima u rudniku te krugu CEMEX-ovih tvornica Sv. Juraj i Sv. Kajo. Ubrano je nešto više od 7 tona maslina od kojih je dobiveno više od 1.100 litara ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja Lintar. Riječ je o rekordnoj proizvodnji, koju je do ove držala berba iz 2019. godine.

Zadrugarima su u berbi pomogli članovi braniteljskih udruga i to Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement, Udruge hrvatskih ratnih veterana Kaštela te Udruge hrvatskih branitelja Sv. Kajo. Ruku pomoći, kao i svake godine, pružili su i zaposlenici CEMEX-a, učenici i učitelji dviju solinskih Eko škola s kojima CEMEX surađuje, OŠ Vjekoslava Paraća i OŠ don Lovre Katića, zatim učenici i nastavnici Ekonomske i upravne škole te Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita te ostali volonteri.

„Ove godine smo već osvojili dvije zlatne medalje za kvalitetu ulja na Noćnjaku, a nadamo se da će se i ovo novo ulje okititi priznanjima. Zahvalni smo svima koji su nam pomogli u berbi i osigurali nove litre našeg jedinstvenog ekološkog maslinovog ulja“, rekao je Ante Grubišić, upravitelj Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar.

Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar osnovana je 2011. godine na inicijativu članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement, većinom zaposlenika tvrtke CEMEX. Oni se od 2008. godine volonterski brinu za maslinike koje je tvrtka u procesu sanacije i rekultivacije površina rudnika zasadila na južnim obroncima planine Kozjak.

„Ovaj naš projekt prepoznat je unutar CEMEX-a kao jedan od najkvalitetnijih jer uvezuje okolišnu odgovornost i društveno poduzetništvo, stvarajući primjer jako dobre prakse koju mogu slijediti i drugi poslovni subjekti“, dodala je Merica Pletikosić, voditeljica održivog poslovanja CEMEX-a Hrvatska.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Lintar od 2017. godine nosi certifikat eko-proizvodnje, a dobitnik je brojnih priznanja i nagrada na maslinarsko – uljarskim manifestacijama Noćnjak i Maslina. Također, PBZ Lintar nositelj je skupne nagrade Grada Kaštela 2018. za izuzetan doprinos uzgoju maslina na rekultiviranim eksploatacijskim područjima.

 

#HRPSOR, #CEMEX, #odrzivirazvoj, #SDG

Share This