Svjetske emisije ugljičnog dioksida konačno su počele padati, hoće li 2019. biti godina preokreta?

12.02.20. | Vijesti

“Sada moramo ustrajno raditi kako bismo osigurali da se 2019. upamti kao definitivan vrhunac u globalnim emisijama, a ne kao neka stanka u porastu”, rekao je Fatih Birol, izvršni ravnatelj Međunarodne agencije za energiju

LONDON – Svjetske emisije ugljičnog dioksida lani su pale na 33 gigatone nakon zahvaljujući korištenju obnovljivih energija i unatoč svjetskom gospodarskom rastu od 2,9 posto, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u utorak.

Porast obnovljive energije i prelazak s ugljena na prirodni plin razlog je manjih emisija razvijenijih ekonomija, prenose agencije Reuters i France presse.

Blaže vrijeme u nekoliko zemalja i sporiji ekonomski rast na nekim tržištima u usponu dodatni su čimbenici, kaže agencija.

“Sada moramo ustrajno raditi kako bismo osigurali da se 2019. upamti kao definitivan vrhunac u globalnim emisijama, a ne kao neka stanka u porastu”, rekao je Fatih Birol, izvršni ravnatelj IAE-e.

“Imamo potrebne tehnologije da u tome uspijemo, moramo ih sve iskoristiti”, rekao je.

Znatno smanjenje emisija CO2 u razvijenim ekonomijama nadoknađuje se rastom u drugim dijelovima svijeta.

Emisije iz energetskog sektora u razvijenim ekonomijama pale su na razine zadnji put viđene 1980-ih, kada su potrebe za električnom energijom bile trećinu niže od današnjih, navodi IEA.

Svjetske emisije ugljičnog dioksida konačno su počele padati, hoće li 2019. biti godina preokreta? Društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj - Dop.hr

Emisija CO2 povezana s energijom, od 1990. do 2019.

Emisije Europske unije pale su za 160 milijuna tona ili 5 posto prošle godine u odnosu na godinu prije. To je ostvareno većim korištenjem priodnog plina i energije vjetra u proizvodnji električne energije.

Sjedinjene Države zabilježile su najveći pad – 140 milijuna tona ili 2,9 posto emisija od prijašnje godine.

Japanske emisije manje su za 45 milijuna tona, ili oko 4 posto, a što je rezultat nedavno pokrenutih nuklearnih reaktora.

Međutim emisije ostatka svijeta povećale su se blizu 400 milijuna tona u 2019., s gotovo 80 % rasta dolazi iz azijskih zemalja gdje proizvodnja struje iz ugljena nastavlja rasti.

Detaljniju analizu moguće je pročitati na mrežnim stranicama Međunarodne agencije za energiju https://bit.ly/2ULSFbw

Autor: Novi list / HINA /IEA

Share This