TEA BLAŽEVIĆ IZJAVILA JE „OVO JE PITANJE BUDUĆNOSTI NAŠE DJECE, ALI I BUDUĆNOSTI POSLOVANJA“

16.11.21. | Vijesti

Uvodna govornica 13. Konferencije o održivom razvoju Tea Blažević, glavna meteorologinja N1 televizije i urednica emisije Klimatska budućnost, javila se uživo iz Glasgowa sa konferencije stranaka COP26.

Blažević je na početku svog govora dala kratki uvid u teme pregovora na Konferenciji stranka COP26. Pojasnila je kako su klimatske promjene globalni problem koji utječe i na najrazvijenije zemlje, koje su u nedavnim vremenskim neprilikama pokazale svoju nemoć i nepripremljenost. „Ideja je da se stvori jedna globalna otpornost“ izjavila je Blažević i time pozvala na važnost prilagodbe i adaptacije društva na nadolazeće promjene. Također je spomenula položaj Hrvatske koja je u skupini 3 zemlje u Europi koje imaju najveći kumulativni udio šteta od klimatskih događaja u odnosu na BDP.

Klimatske akcije moraju biti sve brže i sve konkretnije“ zaključak je konferencije u Glasgowu, s naglaskom za one najranjivije skupine u ovoj globalnoj klimatskoj krizi. Blažević je naglasila „Ovo je pitanje budućnosti naše djece, ali i budućnosti poslovanja“. Prema procjenama, klimatske promjene će utjecati na puno veće gospodarske poremećaje od pandemije Covid-19.

Spomenula je temu energetske tranzicije i drastično poskupljenje energenata. Poziva na preokret prema obnovljivim izvorima energije i samim time prema održivom razvoju i poslovanju, bez obzira na ogromne, ali i neizbježne financijske troškove. Tema klimatskog financiranja dovodi u pitanje i klimatsku pravdu – bi li najveći zagađivači (SAD, Kina) trebali pomagati zemljama u razvoju pri financiranju smanjenja emisija i adaptacije na promjene?

Blažević je također, govoreći o konferenciji COP26, najavila teške pregovore i izrazila želju za konkretnim rješenjima i mehanizmima za suvislu tranziciju prema održivom razvoju i poslovanju u Hrvatskoj i svijetu.

Cijeli govor Tee Blažević,  možete poslušati OVDJE, a ostale govornike i panele konferencije možete pronaći na Youtube kanalu HR PSOR-a.

 

 

Share This