U Holcimu ne postoje ženska i muška zanimanja

4.05.20. | Primjeri dobre prakse

Određene industrijske niše, koje su oduvijek bile smatrane muškim ili ženskim industrijama, postupno se mijenjaju. Dokaz je i struktura menadžmenta Holcima, ali i poslovne politike kompanije koje su usredotočene prema razvoju STEM područja kod oba spola

Piše: Julija Škoro, voditeljica komunikacija i marketinga Holcima Hrvatska

Poslovne prakse jednakosti jedan su od stupova poslovanja Holcima u Hrvatskoj. Prerađivačka industrija percipira se kao tipično „muška industrija“, što potvrđuju i podaci Državnog zavoda za statistiku, koji pokazuju da je u prosincu 2019. godine u djelatnosti proizvodnje ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda bilo zaposleno tek 20% žena. U Holcimu se također potvrđuje ta brojka; mi brojimo 19% zaposlenih žena. No, kad bi žene u lokalnim zajednicama u kojima poslujemo odabrale zanimanje električara, strojara ili vozača mobilne opreme, kultura i procesi Holcima osigurali bi da postotak žena u ukupnom broju zaposlenika bude veći. To znači da dječji interes odmalena trebamo usmjeravati prema različitim zanimanjima, bez raspodjele na muška i ženska zanimanja.

Jednakost u menadžmentu i ulaganje u STEM

Holcim ima četiri člana Uprave, od kojih su dvije žene. Točnije, predsjednica Uprave i financijska direktorica. Uz njih, Upravu sačinjavaju direktor prodaje cementa i direktor agregata i betona. Menadžment ukupno ima šest članova, a raspodjela je jednaka, kao i u slučaju Uprave.

Ne bismo mogli reći da smo ciljano poduzimali određene akcije da dođemo do jednakih odnosa. Ovo su tek rezultati dugogodišnjeg usmjerenja Holcima prema održivom razvoju, a posebice se ponosimo što smo jedan od suosnivača Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, 1995. godine. Posvećeni smo stvaranju i održavanju vrijednosti, kulture i poslovnih procesa koji onemogućavaju diskriminaciju, a omogućavaju zapošljavanje i napredovanje sukladno obrazovanju i kompetencijama zaposlenika bez obzira na spol.

Naš Kodeks poslovnog ponašanja krovni je dokument koji kaže da se prema svim zaposlenicima, bez obzira na radno mjesto ili razinu, odnosimo pravedno prilikom odluka o unapređenju, edukaciji, zapošljavanju, naknadama za rad i prestanku radnog odnosa.

Ono što je važno jest da postoji interes za STEM područja kod oba spola. Zato već godinama radimo na poticanju mladih, kako muških, tako i ženskih, da odaberu STEM područja koja su za nas kao proizvođače građevinskih materijala, kao industriju, vrlo važna.

 

Share This