WBCSD je objavio uvide u makrotrendove i poremećaje koji će utjecati na kompanije u sljedećem desetljeću

18.05.20. | Vijesti

Svjetski poslovni savjet za održivi razvoj (WBCSD) objavio je prvi dio izvještaja nazvan Vision 2050 issue briefs – Macrotrends & Disruptions shaping 2020-2030 and The consequences of COVID-19 for the decade ahead. Vision 2050 su izvještaji koji će se objavljivati u narednim mjesecima, a razvijeni su u partnerstvu s Volansom te omogućuju poslovnim subjektima uvide u informacije koje se mogu iskoristiti pri razvijanju otpornih poslovnih strategija

Priredio: Marko Ezgeta

Dva objavljena izvještaja, Makrotrendovi i poremećaji koji će oblikovati desetljeće i Posljedice COVID-19 na desetljeće pred nama, predstavljaju privremene rezultate trenutno prilagođenog programa Vision 2050 WBCSD-a. Vision 2050 je izvještaj iz 2010. godine koji je usmjeren prema svijetu u kojem bi do sredine stoljeća više od devet milijardi ljudi živjelo dobro, unutar održivih granica za planetu. WBCSD surađuje s 40 kompanija članica na ažuriranju dokumenta i daju poslovnim subjektima zajednički okvir unutar kojeg će djelovati u narednom desetljeću. Oni mogu poslužiti kao odgovor na novo poslovno okruženje koje se zbog pandemije COVID-19 počelo ubrzano mijenjati, ali i na kontinuirane (predvidljive i nepredvidljive) promjene u radnom okruženju u sljedećem desetljeću.

Kao dio napora za određivanje prioritetnih područja u kojima poslovni svijet treba odlučno potaknuti presudne transformacije sadašnjeg sustava, WBCSD je u suradnji s Volansom razvio istraživanje operativnog okruženja u kojem će se poslovni svijet naći u narednih 10 godina. Ovo je istraživanje nadišlo izazove održivosti, istražujući općenito makrotrendove i poremećaje koji će oblikovati desetljeće i razmatrajući kako oni mogu utjecati na uspješnost poslovanja kompanija.

Makrotrendovi i poremećaji koji će oblikovati desetljeće

Iz istraživanja je razvijen niz makrotrendova i mogućih poremećaja za poslovanje. Odabrano je 12 makrotrendova, iz područja demografije, okoliša, ekonomije, tehnologije, politike i kulture. Uz to, predloženo je 10 „nepredvidivih“ poremećaja za koje je vjerojatno da se ostvare u ovom desetljeću, a koji će rezultirati značajnim utjecajima. Neki su se uistinu već i ostvarili, a značajniji utjecaji se tek gomilaju.

Posljedice COVID-19 na desetljeće pred nama

Nakon brze eskalacije krize COVID-19 u ožujku 2020., WBCSD i Volans koristili su istraživanje 2020-2030 kao temelj za daljnje istraživanje dugoročnih posljedica pandemije koronavirusa. Ukratko, u izvještaju se istražuje sistemska ranjivost izloženosti virusu COVID-19 i razmišljanja kako bi kriza mogla oblikovati sljedeće desetljeće kroz interakciju s postojećim demografskim, političkim i kulturnim podjelama, kao i ubrzavanjem postojećih trendova. Uz to, kreatori dokumenata uzeli su u obzir naučene lekcije iz reakcija na financijsku krizu 2008./09., kako bi razumjeli kako odgovori na COVID-19 mogu utjecati na sljedećih 10 i više godina. Dokument završava s pregledom različitih načina koje poslovni subjekti mogu primijeniti kako bi podržali trenutne napore i izdržali krizu.

Projekt Vision 2050 u narednim će mjesecima objavljivati ​​daljnje kratke informacije o pomaganju kompanijama kako bi im se pomoglo u snalaženju u izazovima prilikom reagiranja na socijalno-ekonomska previranja izazvana virusom COVID-19, istovremeno održavajući (i povećavajući) ambiciju za ostvarenjem Ciljeva održivog razvoja. Dublje će se proučiti kako COVID-19 može katalizirati sistemski pomak prema kapitalizmu dionika i razviti smjernice o poslovnim koracima koje se mogu poduzeti kako bi se takav sustav učinio otpornijim i održivijim na buduće šokove.

Peter Bakker, predsjednik i izvršni direktor WBCSD-a, komentirao je:

„Zajedno, ovi sažeci pružaju poslovnom sektoru jasan pogled na ono što ovo desetljeće donosi, tu su da subjekti mogu razviti efikasnije strategije kako odgovoriti i ostvariti napredak za našu viziju, Vision 2050, usmjerenu prema više od 9 milijardi ljudi, za koje želimo da tada dobro žive, unutar održivih granica za planetu. Razmišljanje o načinu na koji će se razvijati budućnost pomoći će poslovnom sektoru da se bolje snađe u ovim olujnim vremenima i iskoristi ovu priliku da postane otporniji i prilagodljiviji pred neizbježnim, burnim vjetrovima.“

Louise Kjellerup Roper, izvršna direktorica Volansa, izjavila je:

„Očito je da je pandemija COVID-19 duboko razoran događaj s dalekosežnim posljedicama za globalno zdravlje, politiku, ekonomiju i mnoga druga područja. No, također ima potencijal da bude katalizator za pozitivne promjene – prilika da se suočimo s prekršenim normama i stimulacijama koji se nalaze u srži našeg trenutnog modela kapitalizma i da poduzmemo suštinske reforme. Volans je oduševljen što je radio s timom WBCSD-a na prilagodbi projekta Vision 2050, istražujući što nam donosi ovo desetljeće i kako možemo izgraditi bolji sustav nakon završetka pandemije.“

Objavu WBCSD-a možete pročitati na: https://bit.ly/2zuAvCo

Share This