14. Konferencija o održivom razvoju: Panel – 10 godina UNICEF-ovih 10 načela o poslovnom sektoru i dječjim pravima

10.10.22. | Događanja, Vijesti

Pripremila: Nikolina Renić

 

Prvi dan 14. Konferencije o održivom razvoju, 4. listopada započet je okruglim stolom pod nazivom 10 godina UNICEF-ovih 10 načela o poslovnom sektoru i dječjim pravima na kojemu je bilo riječi o zaštiti dječjih prava i odgovornom poslovanju.

 

Jačanje dječjih prava odnosi se na postupanja poduzeća u radnom okruženju prema njihovim roditeljima, starateljima ili skrbnicima; na svoj utjecaj na djecu, na tržištu te utjecaj na okoliš i zajednicu u kojoj djeluju.

14. Konferencija o održivom razvoju: Panel - 10 godina UNICEF-ovih 10 načela o poslovnom sektoru i dječjim pravima Društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj - Dop.hr

Uvodna govornica, Josianne Galea Baron, stručnjakinja za dječja prava i poslovanje UNICEF-a, objasnila je zašto dječja prava moraju biti u fokusu kada zamišljamo istinski održivu budućnost. Podupiranje djece i njihovih prava poduzećima omogućava bolji pristup kvalificiranoj radnoj snazi, veće zadovoljstvo zaposlenika i zajednica u kojima djeluju, a time podizanje same vrijednost poduzeća. U svom govoru izjavila je “svrha i profit se međusobno ne isključuju“ pozivajući se na odgovorno poduzetništvo.

 

Panel je moderirao Domagoj Novokmet, a panelisti su bili Ana Dautović, zamjenica predstavnice, UNICEF Hrvatska; Diana Kobas Dešković, direktorica, MODE 1; Sanja Končar, voditeljica održivosti, IKEA Hrvatska;  prof. dr. sc. Mislav Ante Omazić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te dr.sc. Tomislav Ridzak, zamjenik predsjednika Uprave HANFA-e.

Dautović je objasnila kako i dalje ne postoji dovoljno razvijeno razumijevanje poduzeća na koji način sve poslovanje utječe na djecu i njihova prava. Utjecaji se ne odnose samo na dječji rad, već na odnos poslodavca prema roditelju, ne usklađivanje poslovnog i privatnog života, reklamiranje proizvoda i usluga namijenjenih  djeci i utjecaj poduzeća na okoliš u kojem se djeca razvijaju.

Končar je ukazala na izrazite napore poduzeća IKEA Hrvatska u području dječjih prava te naglasila kako je to jedan od strateških ciljeva cjelokupnog poslovanja, počevši od postavljanja standarda za dobavljački lanac, standarda materijala korištenih u izradi igračaka, plasiranja proizvoda u dječjim odjelima te marketinga i oglašavanja.

Ridzak je pojasnio ulogu financijskog sektora u zaštiti dječjih prava kroz razvijanje smjernica za izvještavanje o održivosti. Naglasio je kako je ključno u zaštiti dječjih prava postizanje dubinskog razumijevanja, primjena znanja te podizanje svijesti o utjecaju poslovnog sektora na dječja prava.

Kobas Dešković je ukazala na situaciju u Hrvatskoj u području utjecaja poslovanja na dječja prava. Izjavila je kako je Hrvatska imala pozitivne mjere kao što su naknade na novorođenčad i roditeljski dopust, ali da je pandemija ukazala na problem nefleksibnosti radnog vremena te na neprepoznavanje zakonske mogućnosti nepunog radnog vremena.

Omazić je pojasnio ulogu akademske zajednice u smislu promotora najboljih praksi i prihvaćanja odgovornosti za podizanje svijesti. Također je pojasnio tranziciju s maksimalizacije na optimalizaciju profita poduzeća koja imaju jedinstvenu ulogu unutar društva te na nužnost osvještavanja uravnoteženosti privatnog i poslovnog života.

 

Snimka se nalazi na You Tube kanalu HR PSOR-a

#conference #sustainabledevelopment #održivost #održivirazvoj #HRPSOR #UNICEF  #childrensrights

 

Share This