Europska komisija usvojila provedbenu uredbu za CBAM

22.08.23. | Iz medija, Vijesti, zakonodavstvo

Izvor: Europska komisija

Europska komisija usvojila provedbenu uredbu za CBAM te smjernice za uvoznike u EU i postrojenja izvan EU

Europska komisija usvojila je 17. kolovoza provedbenu uredbu kojima se uređuje način primjene mehanizma za ugljičnu prilagodbu na granicama (CBAM) tijekom njegove prijelazne faze, koja počinje 1. listopada 2023. i završava 2025. godine.

U provedbenoj uredbi, detaljno su navedene obveze izvještavanja za subjekte iz EU-a koji uvoze proizvode obuhvaćene CBAM-om te prijelazna metodologija za izračun ugrađenih emisija ispuštenih tijekom proizvodnje takvih proizvoda za ovaj prijelazni period.

U prijelaznom periodu CBAM-a, trgovci će morati izvještavati samo o emisijama ugrađenima u proizvode koje uvoze, a koji podliježu CBAM-u, bez plaćanja financijske pristojbe. Na taj će način poduzeća dobiti dovoljno vremena za pripremu, a konačna će se metodologija utvrditi do 2026.

Europska komisije 17. kolovoza objavila je i smjernice za uvoznike iz EU-a te smjernice za postrojenja izvan EU-a o praktičnoj provedbi pravila iz CBAM mehanizma te prvu verziju obrasca za izvještavanje (22. kolovoza)

Od 1. listopada 2023. uvoznici obuhvaćeni CBAM mehanizmom, morat će početi prikupljati podatke za četvrti kvartal ove godine (4Q 2023), a prvi izvještaj morat će dostaviti do 31. siječnja 2024.

 

#HRPSOR, #CBAM, #Zeleniplan, #EU #odrzivost #izvjestavanje

Share This