Generali osiguranje – prvi osiguravatelj koji je pristupio HR PSOR-u

27.03.24. | Iz medija

Prilagodila: Katarina Plećaš, Izvor: Generali osiguranje d.d.

Upravno vijeće HR PSOR-a krajem prošle godine primilo je u članstvo Generali osiguranje, koje je time postao prvi osiguravatelj koji je pristupio Savjetu, u skladu sa svojom predanošću održivom poslovanju.

Održivost je začetnik Generalijevog strateškog plana „Lifetime Partner 24: Driving Growth“ i oblikuje način na koji se donose sve odluke. Usklađen s Europskim zelenim planom i inicijativom Next Generation EU, strateški plan Generalija usmjeren je na postizanje pozitivnog utjecaja na zajednice, okoliš i dionike pridonoseći oblikovanju sigurnije budućnosti za sve. Djelujući kao odgovoran investitor, osiguravatelj, poslodavac i korporativni građanin, Generali je predan održivosti koja je u srži njihovog poslovanja.

Odgovoran osiguravatelj i investitor

Generali je nadogradio svoju strategiju za zaštitu klime kroz vrlo konkretne korake. Od novih zelenih i održivih ulaganja, potom obustavljanja ulaganja i preuzimanja osiguravateljnih rizika u sektoru termalnog ugljena u zemljama OECD-a i ostatku svijeta, do postupne dekarbonizacije portfelja izravnih ulaganja.

Krajem godine MSCI, vodeće međunarodno društvo za ESG ocjene, potvrdilo je Generaliju „AAA“ rejting, što je najviša moguća ocjena. Procjena MSCI-ja naglašava Generalijevu integraciju naprednih praksi upravljanja klimatskim rizicima procjenom utjecaja različitih klimatskih scenarija na aktivnosti preuzimanja rizika i investicijski portfelj. Također, Generaliju je iznova potvrđen Dow Jones Sustainability World Index (DJSI) i Dow Jones Sustainability Europe Index (DJSI Europe). Ovo pozicioniranje svrstava Generali među vodeće svjetske tvrtke u smislu održivosti.

Generali je u Hrvatskoj 2023. godine osnovao Odbor za održivost s ciljem pomaganja i podrške Upravi Društva u provedbi ESG kriterija. Odbor je zadužen za prepoznavanje poslovnih prilika i rizika te određivanje ciljeva i pokazatelja učinkovitosti u vezi s ESG kriterijima. Između ostalih aktivnosti, redovito se prikupljaju podaci o emisijama CO2 službenog voznog parka s ciljem zamjene strukture vozila te postupan prelazak na hibridna i električna vozila.

Pokrenuta prije tri godine, SME EnterPRIZE strateška je inicijativa Generali Grupacije s ciljem promicanja kulture održivosti među europskim malim i srednjim poduzećima. Cilj inicijative je potaknuti poduzetnike da prepoznaju održivost kao ključni element rasta, razvoja i tržišne prednosti u sve složenijem gospodarskom i društvenom kontekstu. Generali od 2022. godine u Hrvatskoj provodi natječaj SME EnterPRIZE za održivost s fokusom na MSP-ove koji šire pozitivan utjecaj na okoliš i unutar zajednica u kojima djeluju. Prošlogodišnje izdanje natječaja podržali su i partneri inicijative Privredna banka Zagreb i Udruga Glas Poduzetnika. Pobjednik natječaja – Heroj održivosti – ima priliku predstaviti svoje održivo poslovanje na međunarodnoj razini u sklopu događaja Generali SME EnterPRIZE u Bruxellesu.

Generali osiguranje - prvi osiguravatelj koji je pristupio HR PSOR-u Društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj - Dop.hr

Share This