Globalni izvještaj o održivom razvoju i usklađenosti s Ciljevima održivog razvoja za 2023.

14.09.23. | Događanja, Iz medija, Vijesti

Izvor fotografije: SDG, UN

Uoči globalnog UN-ovog samita o Ciljevima održivog razvoja (COR), koji će se održati 18. i 19. rujna 2023. godine u New Yorku, objavljen je novi Globalni izvještaj o održivom razvoju. Znanstvenici pozivaju na transformacijske pomake temeljene na znanosti kako bi što prije preokrenuli tijek i ubrzali postizanje COR.

U ovom trenutku globalni razvoj nije usklađen s postavljenim zahtjevima u 17 COR-ova te je iz izvještaja vidljivo kako je samo u 3 definirana pokazatelja uspješnosti zabilježen pozitivan pomak, dok je u čak 9 pokazatelja zabilježeno pogoršanje. Prema izvještaju, promjene koje provodimo rascjepkane su i postupne te nisu dovoljne kako bi se do 2030. postigli željeni učinci iz 17 ciljeva. Umjesto toga, autori su mišljenja kako su potrebne značajne strateške transformacije cijelog društva, temeljene na znanosti koja mora igrati glavnu ulogu u unapređenju globalnog održivog razvoja.

Znanstveni dokazi moraju biti temelj za nova rješenja te promjenu smjera razvoja prema održivom. Također je naglašeno i kako zakonodavstvo treba voditi računa o znanstvenim postignućima.

U cilju postizanja sinergijskih učinaka transformacije usklađene s COR-ovima, autori predlažu 6 ključnih intervencija u najznačajnijim sustavima:

  1. Dobrobit i mogućnosti čovječanstva
  2. Održiv i pravedan gospodarski rast
  3. Održiv sustav proizvodnje hrane i prehrane
  4. Ugljično čista i globalno dostupna energija
  5. Urbani i peri-urbani razvoj
  6. Globalni zajednički stav o okolišu

Više pročitajte u Globalnom SDG izvještaju.

 

#SDG, #HRPSOR, #COR, #odrzivost

Share This