Nagrada za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti 2024.

11.12.23. | Događanja, Primjeri dobre prakse

U sklopu kontinuiranih nastojanja za postizanje dobrih rezultata u svojem zalaganju za uključivija i pravednija društva u Europi, Europska komisija treći put organizira Nagradu za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti.

Ova nagrada je jedan od rezultata Akcijskog plana EU protiv rasizma i Strategije jednakosti za LGBTIQ osobe 2020.-2025. godine i pokazuje kako je djelovanje na svim razinama ključno ako želimo promijeniti trend i izgraditi Savez jednakosti.

Nagradom se prepoznaju djelovanja gradova, mjesta ili regija u Europskoj uniji u promicanju uključenosti i stvaranju društva bez diskriminacije. Natjecanje je prilika lokalnim tijelima da pokažu politike i inicijative kojima se stvaraju uključivija okruženja za njihove građane. Obuhvaća inicijative za raznolikost i uključenost koje se bore protiv diskriminacije po svim osnovama (spol, rasno ili etničko podrijetlo, vjeroispovijest ili uvjerenje, invaliditet, dob ili spolna orijentacija) i pokazuju međusektorski pristup, međusobno povezane odnose različitih oblika društvene kategorizacije.

U sklopu nagrade dodjeljuju se zlatna, srebrna i brončana priznanja u sve tri kategorije: lokalna tijela s manje od 50 000 stanovnika i lokalna tijela s više od 50 000 stanovnika

2024. godine bit će dodijeljena i posebna nagrada za lokalne vlasti koje omogućuju sigurne gradove, mjesta i regije za žene ‘u svoj njihovoj raznolikosti’, baveći se nasiljem nad ženama.

Prijave se zatvaraju 15. veljače 2024. u 12:00 po srednjoeuropskom vremenu. Svečanost dodjele nagrada održat će se 25. travnja 2024. Za više informacija o prijavi posjetite https://eudiversity2024.eu/hr/nagrada/

Prisjetimo se i prošlogodišnjih pobjednika iz Hrvatske – grad Labin s osvojenim srebrom u kategoriji lokalnih tijela s manje od 50 000 stanovnika 2023. godine te grad Koprivnica s  osvojenim zlatom u kategoriji lokalnih tijela s manje od 50 000 stanovnika 2022. godine. 

Svečana dodjela nagrada i otvaranje događaja Mjeseca raznolikosti EU-a održat će se 25. travnja 2024. godine. Dodjela nagrada bit će organizirana zajedno s događajem lansiranja Mjeseca raznolikosti EU-a, budući da je nagrada blisko povezana s već postojećim akcijama Europske komisije u promicanju raznolikosti i inkluzije.

Europski mjesec raznolikosti podiže svijest o važnosti raznolikosti i uključenosti na radnom mjestu i u društvima. Radi se o zastupanju i vidljivosti različitih skupina, pri čemu se različite perspektive vrednuju i integriraju u radno okruženje.Europskim mjesecom raznolikosti slave se napori organizacija koje pomažu u izgradnji ravnopravnijih i uključivijih okruženja za dobrobit svih. Ova inicijativa dio je zalaganja Europske komisije u borbi protiv diskriminacije te u promicanju raznolikih i uključivih radnih okruženja.

Više informacija o Europskom mjesecu raznolikosti 2024. bit će dostupno u siječnju 2024.

Nagrada za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti 2024. Društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj - Dop.hr

Share This