Novi rekord berbe u Cemexovim maslinicima

23.11.23. | Iz medija, Vijesti

Novi rekord berbe u Cemexovim maslinicima

Dosad najveća količina maslina ubrana je u netom završenoj berbi u maslinicima u rudniku Sv. Juraj – Sv. Kajo. Članovi Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar ubrali su preko 12 tona maslina, iz kojih je proizvedeno nešto više od 1.600 litra ekstra djevičanskog maslinovog ulja Lintar.

I ove su godine zadrugarima u berbi volonterski pomagali članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement te zaposlenici Cemexa i Reciklatora. Biotechnicon, kompanija ovlaštena za ekološki nadzor, provodi kontrolne aktivnosti i aktivnosti certifikacije proizvoda ekoloških proizvodnih površina te se uskoro očekuje da će ulje Lintar biti ponovo potvrđeno i kao ekološko maslinovo ulje.

„Kiša nas je ometala, umorili se jesmo, no sretni smo i ponosni što smo ostvarili novi rekordni učinak kao krunu našeg cjelogodišnjeg rada u maslinicima. U protekloj smo godini uspješno predstavili Lintar na sajmovima maslinara i uljara, kao i braniteljskim manifestacijama, a dobre rezultate nadamo se nastaviti i u ovoj godini. Hvala svima koji su nam pomogli u berbi, koja je i ove godine donijela puno lijepih druženja i stvaranja novih prijateljstava“, rekao je Ante Grubišić, upravitelj Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar.

„Drago mi je što ovaj naš projekt, prepoznat u Cemexu na globalnoj razini kao primjer uspješnog upravljanja brojnim pozitivnim utjecajima na okoliš i zajednice, svake godine donosi sve bolje rezultate, raste i razvija se. Divno je vidjeti kako nekoć eksploatirano područje, nakon provedene sanacije i biološke rekultivacije, danas služi novoj svrsi. Zahvaljujem našim zadrugarima što, ulažući svoje vrijeme, dobru volju i ljubav, stvaraju nove vrijednosti“, rekla je Merica Pletikosić, voditeljica održivog poslovanja Cemexa Hrvatska.

Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar osnovana je 2011. godine na inicijativu članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement, većinom zaposlenika tvrtke Cemex. Oni se od 2008. godine volonterski brinu za maslinike koje je tvrtka u procesu sanacije i rekultivacije površina rudnika zasadila na južnim obroncima planine Kozjak.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Lintar od 2017. godine nosi certifikat eko-proizvodnje, a dobitnik je brojnih priznanja i nagrada na maslinarsko – uljarskim manifestacijama Noćnjak i Maslina. Također, PBZ Lintar nositelj je skupne nagrade Grada Kaštela 2018. za izuzetan doprinos uzgoju maslina na rekultiviranim eksploatacijskim područjima, dok je na ovogodišnjem Noćnjaku zadruga okićena i priznanjem za uzoran rad.

 

Share This