Održan online otvoreni razgovor SOLIDARNA RADNA OKOLINA SA ŽENAMA ŽRTVAMA PARTNERSKOG I OBITELJSKOG NASILJA

2.12.20. | Događanja, Vijesti

Izvor: SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost

U srijedu, 2. prosinca 2020. godine, s početkom u 10.00 sati, putem online platforme Zoom, održan je online otvoreni razgovor „Solidarna radna okolina sa ženama žrtvama partnerskog i obiteljskog nasilja“ kao doprinos zaklade Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost te njezinog Fonda #spasime i HR PSOR-a globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Uz podršku Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, održana je rasprava o kroničnom problemu neadekvatne uključenosti žena žrtava obiteljskog nasilja na tržište rada, koju je moderirala Marina Škrabalo.

Pet ključnih pitanja otvorenog razgovora:
·Koji su praktični problemi u zadržavanju i osiguranju radnog mjesta za žene koje preživljavaju ili su preživjele nasilje?
·Kako radna okolina utječe na žene koje se suočavaju s nasiljem u partnerskim i obiteljskim vezama te kako je možemo učiniti solidarnom i podražavajućom?
·Koju su ključni faktori uspješne integracije u tržište rada za žene koje su preživjele nasilje i čine sve kako bi se oporavile i osamostalile?
·Koje su to mjere koje bi žrtvama nasilja u RH trebale olakšati pristup tržištu rada te kako ih učiniti djelotvornima?
·Što mogu učiniti poslodavačke i poslovne udruge, sindikati te udruge za zaštitu ženskih ljudskih prava te radničkih prava u stvaranju solidarne radne okoline sa ženama žrtvama partnerskog i obiteljskog nasilja?

Kao polazište razgovoru poslužili su nalazi dosad jedinog istraživanja o stavovima poslodavaca Ženske sobe iz 2018 „Korak bliže zaposlenju“ koje je predstavila voditeljica Pravnog tima Anamaria Drožđan-Kranjčec. U raspravi su sudjelovali i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, socijalne politike i obiteljipomoćnica ministra Marija Knežević Kajari i državna tajnica Margareta Mađerić te njihov stručni tim; Kristina Fleicher iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koja je predstavila trendove u zapošljavanju žena koje su preživjele nasilje; Nebojša Paunović u ime Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te predstavnici SSSH-a, HUP-a, više poduzeća (Tvrtka IKEA, Hauska &Partner itd.) te više ženskih organizacija (Autonomna ženska kuća Zagreb, SOS Virovitica) i inicijativa #spasime.

#solidarna #spasime #hrpsor #16danakativizmaprotivnasiljanadženama

Share This