Primjeri pozitivnih praksi za EU mjesec raznolikosti 2023. – Ericsson Nikola Tesla d.d.

9.05.23. | Intervju, Vijesti

U svibnju se diljem Europske Unije slavi Europski mjesec raznolikosti. Ove godine, HR PSOR će, kao nositelj Povelje o raznolikosti Hrvatska,  tijekom mjeseca raznolikosti predstavljati primjere pozitivnih praksi iz kompanija u Hrvatskoj koje zapošljavanju osobe s invaliditetom.

Evo što za Ericsson Nikola Tesla d.d. znače raznolikost i uključivost:

Živimo uključivost, poštujemo različitost

Moderne prakse upravljanja ljudskim resursima prepoznaju važnost različitosti na radnom mjestu i u skladu s tim razvijaju alate i procese za zapošljavanje i kvalitetnu integraciju. Jedan od izazova je svakako integracija zaposlenika s invaliditetom.
Osobe s invaliditetom u tom kontekstu ne predstavljaju osobe različite od nas – već predstavljaju zaposlenike koji uz određene intervencije kvalitetno rade i doprinose organizacijskom rastu i razvoju. Primjeri pozitivnih praksi za EU mjesec raznolikosti 2023. – Ericsson Nikola Tesla d.d. Društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj - Dop.hr

Primjer takve prakse je projekt realizacije aplikacije EVA: razvijena je u Ericssonu Nikoli Tesli, za potrebe slijepih i slabovidnih osoba, kao rezultat timskog rada koji uključuje upravo osobe s invaliditetom.
Ericsson Nikola Tesla Virtual Assistant (EVA) aplikacija osmišljena je kako bi se osobama sa  oštećenjem vida, s dodatnim motoričkim teškoćama ili teškoćama u korištenju modernih tehnologija olakšalo korištenje pametnih telefona. Olakšava život, a pruža i  bolju uključenost u suvremenu digitalnu okolinu. Jedina je na našem tržištu koja „razumije“ hrvatski jezik, besplatna je i dostupna za Android i iOS. Prva verzija aplikacije EVA puštena je u produkciju krajem 2018. godine. Kroz godine su dodane razne mogućnosti te je u 2022. godini puštena u rad nova, poboljšana verzija ove aplikacije.

Uz to, Ericsson Nikola Tesla je, poštujući zakonske norme i potrebe zaposlenika s invaliditetom, u svojim prostorima izvršio prilagodbe radnog mjesta i radnog okoliša te potrebne prilagodbe opreme i sredstava za rad.

Također, novom Politikom rada na izdvojenom radnom mjestu zaposlenicima je omogućen fleksibilan rad s mogućnošću izbora rada na daljinu (do 10 radnih dana u mjesecu) ili rada na izdvojenom radnom mjestu (stalni rad od kuće) kako bi mogli ostvariti svoje potencijale i biti učinkovitiji na radnom mjestu.

Ericsson Nikola Tesla promiče uključivost i kroz podršku obrazovanja različitih društvenih skupina. Između ostalog, donesena je odluka o stipendiranju studenata tehničkih fakulteta sa invaliditetom. Programom stipendija Ericsson Nikola Tesla šalje jasan znak mladim ljudima, budućim zaposlenicima, da vodi brigu o njihovom školovanju i mogućem karijernom razvoju.

Opis djelatnosti:

zapošljavanje osoba sa invaliditetom

razvoj aplikacije Ericsson Nikola Tesla Virtual Assistant (EVA) za bolju uključenost u suvremenu digitalnu okolinu

prilagodba radnog mjesta i radnog okoliša te potrebne prilagodbe opreme i sredstava za rad

fleksibilan rad s mogućnošću izbora rada na daljinu (do 10 radnih dana u mjesecu) ili rada na izdvojenom radnom mjestu (stalni rad od kuće)

stipendiranje studenata tehničkih fakulteta sa invaliditetom

 

#EUDiversityMonth #UnitedInDiversity #DiversityCharters #UnionOfEquality

Share This