Primjeri pozitivnih praksi za EU mjesec raznolikosti 2023. – Fortenova Grupa

15.05.23. | Vijesti, Iz medija

U svibnju se diljem Europske Unije slavi Europski mjesec raznolikosti. Ove godine, HR PSOR će, kao nositelj Povelje o raznolikosti Hrvatska,  tijekom mjeseca raznolikosti predstavljati primjere pozitivnih praksi iz kompanija u Hrvatskoj koje zapošljavanju osobe s invaliditetom.

Fortenova grupa kroz svoje ključne djelatnosti – regionalnu maloprodaju, proizvodnju pića, proizvodnju jestivih ulja, proizvodnju svježeg mesa i mesnih prerađevina, proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda te poljoprivrednu proizvodnju – posluje na pet tržišta jugoistočne Europe na koja plasira preko 4.000 proizvoda, ima više od 100 snažnih brandova i pruža veliki broj usluga. S oko 45.000 zaposlenih, 29 proizvodnih pogona te više od 2.500 maloprodajnih mjesta i distribucijskih centara, Fortenova grupa je jedan od najvećih privatnih poslodavaca u regiji, u čijem sastavu je više od 40 kompanija.

Upravo zbog utjecaja koji temeljem svoje veličine i gospodarskog značaja ima na zajednice u kojima posluje, Fortenova grupa prihvaća i provodi pozitivne prakse održivog poslovanja, između ostalog, i odgovornost da primjenjuje raznolikost i jednake mogućnosti na radnom mjestu u svim svojim kompanijama.

Sukladno tome, Grupa je usvojila Politiku raznolikosti, pravednosti i uključivosti koja je usmjerena na tri strateške teme – rodnu ravnopravnost, osobe s invaliditetom i dobrobit zaposlenika.

Grupa je u Politici RPU-i definirala da će usmjerenje prema osiguranju uvjeta za veću uključenost osoba s invaliditetom ostvarivati kroz povećanje udjela kolegica i kolega s invaliditetom, povećanje broja partnerstava s ustanovama i društvima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom te poboljšavanje uvjeta rada za kolegice i kolege s invaliditetom

Stoga je, prije svega, tijekom 2022. u Grupi provedena analiza broja zaposlenih radnika s invaliditetom koja je pokazala da je u Grupi bilo preko 1000 zaposlenih osoba s invaliditetom.

Kao podloga daljnjim aktivnostima vezanim uz uključivanje osoba s invaliditetom u radne kolektive, odjeli ljudskih potencijala tijekom 2022. su informirani koje im sve mogućnosti stoje na raspolaganju sukladno zakonskim propisima tržišta, a održani su i sastanci s udrugama koje štite interese osoba s invaliditetom i ponuđena im je suradnja.

Neke od predloženih inicijativa za postizanje veće uključenosti osoba s invaliditetom dale su rezultate već krajem 2022. Tako su Konzum HR, Tisak, PIK Vinkovci, Vupik i Jamnica HR zaključili ugovore o nabavi roba i usluga s kompanijama koje pretežito zapošljavaju osobe s invaliditetom i na taj način ostvarile pravo na oslobođenje ili smanjenje plaćanja zamjenske kvote.

Primjer 1:

Uvjerljivo najveći broj zaposlenih osoba s invaliditetom u Fortenova grupi ima tvrtka Mercator IP (Invalidsko podetje) u kojem su od oko 380 zaposlenih, 52 posto su osobe s invaliditetom dok PIK Vrbovec i Dijamant imaju integriran dovoljan broj osoba s invaliditetom.

Mercator IP svoje poslovne jedinice ima po cijeloj Sloveniji, a specifičnost kompanije ogleda se i u razgranatoj organizacijskoj strukturi te u različitim aktivnostima kroz koje svojim zaposlenicima nudi različite mogućnosti integracije u poslovanje tvrtke. Kompanija je usmjerena na omogućavanje raznovrsnosti poslova, s naglaskom na ergonomiju i mogućnosti dislociranih aktivnosti.

Osim što ima najveći broj zaposlenih osoba s invaliditetom, Mercator IP je i jedna od najnagrađivanijih kompanija Grupe jer su njihovi proizvodi s nacionalnih natjecanja u kvaliteti i inovativnosti redovito vraćaju s pregrštom medalja. Mercator IP proizvodi veliki asortiman tzv. To Go segmenta i gotovih jela te pekarskih i slastičarskih proizvoda s kojima uglavnom pokriva potrebe maloprodajne mreže Fortenova grupe, prije svega Mercatora. Kompanija je prepoznala ključni trend budućeg razvoja trgovine, ali i veliki zaokret potrošača prema izboru zdravih načina prehrane. Inovativnim pristupom i receptima pokazali su da brza hrana uopće nije nužno nezdrava.

Primjer:2

Zvijezda je tijekom 2022. nastavila njegovati tradiciju suradnje s Udrugom za promicanje inkluzije, putem koje zapošljava osobe s intelektualnim poteškoćama, a Dijamant i Zvijezda imaju tradiciju suradnje i s Udrugom za Down sindrom.

Zvijezda svoju skrb za osjetljive skupine u svojoj lokanoj zajednici pokazuje i kroz podršku socijalnom poduzetništvu na način da njihove donacije rezultiraju mjerljivim tržišnim učinkom i novim zapošljavanjima. Naime, kroz suradnju s Udrugom slijepih Zagreb i njihovom tvrtkom Sfera Visia u kojoj rade slijepe i slabovidne osobe, Zvijezda proizvodnom pogonu tvrtke Sfera Visia donira godišnju količinu sirovine potrebne za ručnu izradu krutih, kao i za proizvodnju tekućih sapuna. Zvijezdino maslinovo i suncokretovo ulje te kokosova mast koriste se za ručnu izradu sapuna u sklopu projekta „Sapuni s točkicama“. Riječ je o projektu društvenog poduzetništva slijepih i slabovidnih osoba Udruge slijepih Zagreb koje je prepoznala i pokrenula Socijalno uslužna zadruga Martinov plašt, a podrška projektu predstavlja aktivan doprinos zapošljavanju slijepih i slabovidnih osoba.

#EUDiversityMonth #UnitedInDiversity #DiversityCharters #UnionOfEquality

Share This