Primjeri pozitivnih praksi za EU mjesec raznolikosti 2023. – Hrvatski Telekom

8.05.23. | Intervju, Vijesti

U svibnju se diljem Europske Unije slavi Europski mjesec raznolikosti. Ove godine, HR PSOR će, kao nositelj Povelje o raznolikosti Hrvatska,  tijekom mjeseca raznolikosti predstavljati primjere pozitivnih praksi iz kompanija u Hrvatskoj koje zapošljavanju osobe s invaliditetom.

Hrvatski Telekom o raznolikosti i uključivosti:

Svijet istih mogućnosti za sve

Nemaju svi istu polazišnu točku ili u startu iste mogućnosti, ali apsolutno svi zaslužuju jednake prilike. U to vjerujemo i za to se u Hrvatskom Telekomu zalažemo. Uključivost je sastavni dio našeg djelovanja i poslovanja, a digitalnom inkluzijom želimo doprinijeti društvu na način da svaki pojedinac ima jednake prilike i sve mogućnosti ostvariti svoj potencijal.

Kao socijalno osjetljiva i društveno odgovorna kompanija, Hrvatski Telekom je usmjeren na održivi razvoj, brigu o zdravlju i sigurnost svojih zaposlenika te zajednice u cjelini. Od svog osnutka zapošljavanje osoba s invaliditetom dio je HT-ove poslovne i korporativne kulture, a trenutno u Hrvatskom Telekomu radi 65 osoba s invaliditetom, prosječnog staža u kompaniji od 24 godine. Istodobno posebnu pažnju HT posvećuje upravo osjetljivim skupinama zaposlenika kod kojih postoje različita oštećenja, a uvjeti rada, mjesto rada, fleksibilno radno vrijeme prilagođavaju se sukladno potrebama svakog pojedinog zaposlenika.

Primjeri pozitivnih praksi za EU mjesec raznolikosti 2023. - Hrvatski Telekom Društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj - Dop.hr

Rad osoba s invaliditetom HT podržava na različite načine, počevši od sklapanja ugovora o poslovnoj suradnji sa zaštitnim i integrativnim radionicama, osiguravanjem studentskih praksi, a konstantno razmatramo i nove mogućnosti uključivanja. Također, kroz kontinuiranu suradnju s državnim institucijama kolegice i kolege potičemo da reguliraju svoj status te da iskoriste sve mogućnosti koje im kao poslodavac pružamo.

Hrvatski Telekom je kao poslodavac postojeće zakonske obveze dodatno ojačao i svojim internim aktima i pogodnostima poput, između ostalog, jednokratne novčane pomoći u slučaju nastanka teške invalidnosti/tjelesnog oštećenja/u slučaju neprekidnog bolovanja dužeg od 180 dana, pomoći za troškove liječenja, police grupnog osiguranja zaposlenika od nezgode, dodatnih dana GO/plaćenog dopusta zbog teške bolesti člana obitelji i roditelju djeteta s težim smetnjama u razvoju, ugovorenih sistematskih pregledi za sve zaposlenike, popusta za dodatne preglede uključujući i popuste za članove obitelji, godišnje pomoći zaposlenicima koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju neovisno o starosti djeteta.

U skladu s kompanijskim vodećim načelima, ali vođeni prije svega vrijednostima koje smatramo univerzalnima, u svemu što radimo vodimo se principom uključivosti, temeljenom na jednakim prilikama te kroz politiku raznolikosti i internu kulturu to svakodnevno i promičemo. Prepoznajemo vrijednost koju osobe s invaliditetom donose našoj organizaciji i angažirani smo kako bismo osigurali da objekti, sustavi i načini rada budu dizajnirani s pristupačnošću, tako da naši kolege s invaliditetom mogu u potpunosti sudjelovati u svim radnim procesima i radnom okruženju te poslovno napredovati.

Priznanje ‘Poslodavac godine za osobe s invaliditetom’ koje je HT bio dobio smatramo potvrdom dobrih praski, ali istodobno smatramo svojom odgovornošću uvijek činiti više i time se svakodnevno vodimo, bilo da je riječ o nadogradnji postojećih praksi, bilo o podizanju svijesti o nužnosti uključivijeg društva za sve njegove članove. Članove koji imaju jako puno toga za ponuditi ako im se da prilika. Interno samo tako kreirali materijale kako bi sve svoje ljude unutar kompanije, a posebno one koji su u svakodnevnom kontaktu sa našim korisnicima osvijestili o načinu komunikacije i ophođenja s osobama s invaliditetom, a također smo pokrenuli i platformu ‘svijet istih mogućnosti’ s osobnim životnim pričama naših kolegica i kolega čija pozitivnost i upornost nas inspiriraju. Platforma ima i svoju istoimenu eksternu ekstenziju u vidu serijala od dvadesetak priča o pojedincima koji su digitalnim tehnologijama uspjeli nadići svoje probleme, osvijestili i inspirirali zajednicu i koji na svoj način mijenjaju svijet i pokazuju što je sve moguće.

Ključnim faktorima u izgradnji svijeta istih mogućnosti, a time i svijeta boljih mogućnosti smatramo osobnu i korporativnu odgovornost, međusobno poštovanje i uvažavanje temeljeno na inkluzivnoj kulturi u kojoj nitko ne ostaje po strani, a svatko, pojedinci i kompanije, ima priliku uspjeti i rasti – osobno i profesionalno.

#EUDiversityMonth #UnitedInDiversity #DiversityCharters #UnionOfEquality

Share This