Prilagodila: Nikolina Renić

U utorak 25. svibnja održan je međunarodni virtualni događaj Raznolikost i uključivost u obrazovanju, povodom Europskog mjeseca raznolikosti

Međunarodni događaj su organizirale Slovenska i Hrvatska Povelja o raznolikosti uz podršku Europske komisije.

U uvodnim govorima, na materinskom jeziku, Damir Orehovec (Slovenski Državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta) i Tomislav Paljak (Hrvatski Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja) naglasili su zadovoljstvo međusobne suradnje za vrijeme krize te ukazali na nejednakosti u obrazovanju koje je pandemija razotkrila.

Panel je moderirala dr. Sonja Merljak Zdovc, a u diskusiji su sudjelovali Marko Strle, Ravnatelj Centra za komunikaciju, sluh i govor Portorož, Goran Popović, Ravnatelj u osnovnoj školi Livada, Prof. Gregor Deleja, Ravnatelj gimnazije Celje – Center, Marjan Smonig, Voditelj odsjeka, Ekonomski fakultet, Sveučilište u Ljubljani, Boris Jokić, Ph.D., Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu i Goran Luburić, mag.oec., Prodekan Poslovnog veleučilišta Zagreb.

Panelisti su se jednoglasno složili da je pandemija znatno utjecala na sustav obrazovanja djece i mladih te je pogoršala stanje svih ugroženih skupina i potaknula nastajanje novih ugroženih skupina.

Prelazak na virtualno obrazovanje potvrdio je duboke socijalno-ekonomske nejednakosti djece, posebice u pristupu tehnologiji za online nastavu. Gosp. Smonig naglasio je da 60% učenika ima problema sa stabilnom internet vezom, te da 30-40 % učenika nema adekvatni prostor za učenje kod kuće.

Osim toga, gosp. Jokić naglasio je najveću pogrešku online nastave – nedovoljno vremena i prostora za učenike s poteškoćama u učenju i posebnim potrebama, koji su ostali bez nastavnih asistenata.

Također se razgovaralo o emocionalnim poteškoćama s kojima se djeca bore i na značaj otvorene komunikacije i pružanja profesionalne podrške u školama. No važno je i naglasiti da se djeca lakše prilagođavaju novim situacijama i da treba težiti ka izgradnji otpornosti i izdrživosti obrazovnog sustava.

Za kraj, panelisti su poručili političarima da slušaju savjete stručnih osoba i osoba s iskustvom iz prve ruke u izgradnji nove svijetlije budućnosti u obrazovanju učenika.

Snimku možete pogledati OVDJE

 

#D&I #ListinaoraznolikostiSlovenija #PoveljaoraznolikostiHrvatska #HRPSOR #EuropeanCommission #education

Share This