Trebamo li slijediti primjer Grete Thunberg kada je riječ o COP konferencijama?

21.11.22. | Vijesti

COP27 – Konferencija UN-a o klimatskim promjenama zatvorena je jučer, 20. studenoga 2022., potpisivanjem Sporazuma o financiranju “gubitaka i štete” za ranjive zemlje teško pogođene klimatskim katastrofama

Stav zemalja u razvoju, da je potrebno osnovati fond za spašavanje i obnovu društvene i fizičke infrastrukture pogođene i uništene ekstremnim vremenskim nepogodama usvojen je, te je Fond tijekom konferencije osnovan, međutim nije postignut dogovor o tome kako i iz kojih izvora osigurati njegovo financiranje. António Guterres, glavni tajnik UN-a izjavio je da je kako je uspostava Fonda o gubicima i šteti korak prema uspostavi pravednosti te je pozdravio odluku o njegovoj osnivanju.

Tijekom konferencije raspravljalo se o obvezi postupnog smanjenja korištenja svih fosilnih goriva, ne samo ugljena (odluka donesena na konferenciji pošle godine), no zajednički dogovor nije postignut. Bez obzira na činjenicu kako stranke COP-a nisu prihvatile niti jednu značajnu odluku, zemlje potpisnice ustrajne su u zajedničkom djelovanju prema trenutnom, dubokom, brzom i održivom smanjenju globalnih emisija stakleničkih plinova u svim primjenjivim sektorima, uključujući kroz povećanje energije s niskim emisijama i obnovljive energije.

Raspravljalo se o ograničavanju globalnog zagrijavanja na 1,5 °C budući da izvještaj o postignutim smanjenjima pokazuju kako zemlje potpisnice značajno zaostaju za ciljem definiranim Pariškim sporazumom. Stoga se tražilo brzo i trajno smanjenje globalnih emisija stakleničkih plinova od 43% do 2030. u odnosu na razine 2019. godine, no zajednička obveza nije definirana već će se o navedenom raspravljati na budućim konferencijama. Važno je istaknuti kako je globalna zajednica trenutno na pola puta do 2030. i ciljeva definiranih Pariškim sporazumom, a rezultati pokazuju kako značajno zaostajemo u provedbi mjera koje bi trebale osigurati klimatsku neutralnost. Kako je na to reagirala klimatski osviještena javnost najbolje oslikava mišljenje Guardiana: “Kada se bude pisala povijest klimatske krize, u kojem god svijetu da nas čeka, COP27 će se smatrati trenutkom kada je umro san o održavanju globalnog zagrijavanja ispod 1,5 °C.”

Tijekom konferencije postavljeni su temelji za izvještavanje o postignutim ciljevima, a posebno bi istaknuli:

  • Predstavljen je Prvi izvještaj visoke stručne radne skupine o preuzetim obvezama za klimatsku neutralnost s 10 preporuka kako dalje s posebnim naglaskom na sprječavanje klimatskog greenwashinga
  • Usvojen je Glavni plan za ubrzavanje dekarbonizacije industrije s naglaskom na pet glavnih sektora – energije, cestovnog prometa, čelika, vodika i poljoprivrede
  • Predstavljen je Izvršni akcijski plan za inicijativu Early Warnings for All, kojim se želi uspostaviti sustav ranog upozoravanja od potencijalnih velikih prirodnih nepogoda te kojim će se usmjeriti nova ciljana ulaganja od 3,1 milijarde USD između 2023. i 2027.,
  • Bivši potpredsjednik SAD-a i klimatski aktivist Al Gore, uz potporu glavnog tajnika UN-a, predstavio je novi nezavisni alat za izvještavanje o emisijama stakleničkih plinova koji je izradila koalicija Climate TRACE.
  • Ovo je bio prvi COP koji je imao dan posvećen poljoprivredi, koja pridonosi trećini emisija stakleničkih plinova i trebala bi biti ključni dio rješenja. Egipatsko vodstvo također je najavilo pokretanje inicijative Hrana i poljoprivreda za održivu preobrazbu ili FAST, kako bi se poboljšala količina i kvaliteta klimatskih financijskih doprinosa za transformaciju poljoprivrede i prehrambenih sustava do 2030. godine.

Bez obzira na postignute dogovore, a uzevši u obzir da moderna društva ne provode aktivnosti u cilju postizanja transformacije prema klimatskoj neutralnosti željenim tempom (Izvješće o smanjenju emisija 2022), moramo zaključiti kako godišnji sastanak zemalja potpisnica bez poduzimanja konkretnih akcija i donošenja teških odluka vezanih uz primjenu mjera za postizanje klimatske neutralnosti, više nema smisla.

Je li Greta Thunberg u pravu kada bojkotira ovakav skup? Prosudite sami.

Ostale informacije o konferenciji COP-27 možete pročitati na web stranici UNCC.

 

Share This