Zelena linija: dr. sc. Mirjana Matešić o gospodarskoj tranziciji prema održivosti

21.02.24. | Intervju, Iz medija, Vijesti

Prenesena vijest, izvor: HRT

Poslovni procesi kakve danas poznajemo mjenjat će se zbog klimatskih promjena

Poslovanje i poslovni procesi kakve danas poznajemo u skoroj budućnosti će se mjenjati zbog klimatskih promjena. Profit pod cijenu nebrige za okoliš više neće imati uporište niti kod potrošača niti kod poslovne zajednice. I zato već danas mnoge tvrtke diljem svijeta barem nominalno pokušavaju postati zelene i održive.

Doc. dr. sc. Mirjana Matešić direktorica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) istaknula je kako se tvrtke moraju mijenjati jer će ih konkurencija prestići koja bude više u skladu s zelenom tranzicijom i da se tvrtke u Hrvatskoj zahvaljujući Europskim smjernicama mijenjaju.

No kako će se to odraziti na radnu snagu i poslovne procese – pitanje je. Za pojam “zelenih vještina” mnogi od nas se dosad nisu susreli, no istraživanja pokazuju da će u narednih pet godina upravo te vještine biti ključne kod poslodavaca.

Ekonomski analitičar Dr. Andrej Grubišić smatra kako će u prvom planu kompanija ipak biti ekonomska isplativost da krenu putem održivog razvoja.

Ipak kad u budućnosti budete tražili prvo ili novo radno mjesto nemojte se iznenaditi ako vas upitaju kakve su vam zelene vještine. Jer prije tridesetak godina jedan od uvjeta zaposlenja bio je da imate vozačku dozvolu, sada je normalno da poznajete rad na računalu, a uskoro ćemo morati imati i zelene vještine.

Video cijelog intervjua možete pogledati ovdje

Zelena linija: dr. sc. Mirjana Matešić o gospodarskoj tranziciji prema održivosti Društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj - Dop.hr

 

 

#esg #održivost #sustainabilty #održivirazvoj #HRPSOR

Share This