15. Konferencija o održivom razvoju: Vaša odgovornost, naša budućnost

13.11.23. | Aktivnosti, Događanja, Vijesti

Konferencija o održivom razvoju, u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, održana je 15. godinu za redom, 7. i 8. studenoga 2023.

Konferencija je jedinstveni edukativni događaj koji se bavi temama koje su preduvjet kako bi hrvatsko i regionalno gospodarstvo, pa tako i društvo, postigli održivi razvoj i prosperitetnu budućnost. Ove godine, Konferencije je nosila naziv: Vaša odgovornost, naša budućnost

Već tradicionalno, na Konferenciji su po 16. puta dodijeljene i nagrade Hrvatskog indeksa održivosti (HRIO), inicijativa ocjenjivanja dobrovoljnih praksi održivosti hrvatskih poduzeća.

Prvi dan Konferencije započeo je pozdravnim govorima, a u teme održive budućnosti uveli su nas dr. sc. Julije Domac, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, Ivan Vidiš, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka i Ivan Ergović, Predsjednik Uprave Nexe.

Uslijedila je svečana dodjela nagrada HRIO u 8 kategorija i za 4 glavne nagrade. Dobitnike svih nagrada za 2023. godinu možete pronaći ovdje.

Radni dio dana, otvorile su stručnjakinje Lorena Sorrentino, menadžerica za tržišne odnose i odnose s EU iz CSR Europe i Blanca Grey, voditeljica ‘Reporting Matters’ u WBCSD-u. Prvi panel dana na temu Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD) moderirala je Ivana Ravlić Ivanović, načelnica Sektora za bankarstvo, računovodstvo i reviziju, Ministarstvo financija, dok su u razgovoru sudjelovale Zrinka Bratić, izvršna direktorica, Hrvatska revizorska komora, Andreja Hašček, voditeljica Direkcije za superviziju izdavatelja, HANFA i Vali Marszalek, ESG Direktorica za Adria regiju, Mazars. Na panelu se raspravljalo i izazovima novih zakonodavnih okvira izvještavanja o održivosti te izazovima revizora.

Drugi panel dana pod nazivom Greenwashing izazvao je veoma zanimljive rasprave o ulozi medija u sprječavanju širenja dezinformacija te zbilja nužnoj edukaciji općeg društva. Panel je moderirala Daria Mateljak, izvršna partnerica, Hauska & Partner, a u raspravi su sudjelovali Mirela Hegediš Horvat, voditeljica prodaje i razvoja, tportal, Nataša Kalauz, izvršna direktorica, WWF Adria, Andrej Ribičić, zamjenik direktora marketinga, Miodrag Šajatović, glavni urednik poslovnog tjednika Lider i Igor Vukasović, direktor Korporativnih komunikacija, Hrvatski Telekom.

Drugi dio dana započeo je trećim panelom pod nazivom Zelene obveznice. Uvodna govornice Christine Mai, DG FISMA uvela nas je u temu zelenog financiranja. Moderatorici panela Mirna Marović, osnivačica i izvršna direktorica, VentureXchange, u raspravi o izazovima i prilikama financiranja održivog razvoja pridružili su se dr. sc. Daniel Lenardić, Partner i član uprave, KPMG, Ivan Novaković, predsjednik uprave, Zagrebački Holding, Vedran Panjković, zamjenik direktora, Europska banka za obnovu i razvoj te Milica Sredanović, Senior Investment Officer, IFC. Edukativnu raspravu upotpunile su poruke budućim izdavateljima zelenih obveznica s velikim naglaskom na vrijednost održivih investicija.

Četvrti panel dana pod nazivom Zeleni krediti i financirane emisije pružio je publici razumijevanje o ulogama banaka u zelenoj tranziciji. Panel je moderirao Dario Gabrić, direktor Ureda korporativnih komunikacija, Erste banka, dok su na panelu sudjelovali Ines Borčić, direktorica Odjela za održivi razvoj, OTP Banka, Luka Draženović, savjetnik za održivost, msg global solutions i Nikolina Kolarić, direktorica Ureda za održivo poslovanje, Hrvatska poštanska banka. Razgovaralo se o izazovima bankarskog sektora u implementaciji ESG aspekata u transformaciji poslovanja prema niskougljičnom gospodarstvu.

Prvi dan završio je panel raspravom na temu Politike raznolikosti koji je moderirao Dino Galinović, konzultant i komunikacijski strateg, Ecorys Croatia/Brussels, a u raspravi su se pridružili Otto van Daal, regionalni direktor ljudskih potencijala, IKEA SEE, Iva Gredelj, voditeljica ureda Uprave i savjetnica za održivi razvoj, Span i Katarina Plećaš, voditeljica ureda, HR PSOR. Panelisti su nam približili prednosti raznolikog radnog okruženja te naglasili važnost edukacije svih, pa i Uprava, kako bi postigli uključivo i prosperitetno poslovanje.

Drugi dan Konferencije, započeo je zanimljivim panelom pod nazivom EU Taksonomija. Uvodničari u ovaj panel bili su Dijana Varlec, voditeljica projekata, HR PSOR i dr. sc. Vladimir Jelavić, direktor odjela za zaštitu atmosfere i klimatske promjene, Ekonerg. Na panelu se razgovaralo o izazovima izrade taksonomskog izvještaja za nefinancijske obveznike te koji su im sve alati na raspolaganju. Panel je moderirala dr. sc. Mirjana Matešić, direktorica HR PSOR-a, a u panelu su sudjelovali Antonija Hudinčec, viša menadžerica u odjelu financijsko-računovodstvenog savjetovanja i savjetovanja za održivost, Ernst&Young i dr. sc. Vladimir Jelavić.

Odmah potom, uslijedio je panel Strategija ugljične neutralnosti poduzeća kojeg je moderirao Hrvoje Marušić, menadžer održive tranzicije, IMPULS Savjetovanje, a svoja iskustva u pripremi i provedbi planova tranzicije s publikom su podijelili Julija Škoro, direktorica održivosti, Holcim (Hrvatska), Teuta Duletić, izvršna direktorica, Lürssen Design Center Kvarner, Davor Ujlaki, direktor i član uprave, MURAPLAST te Judita Cuculić Župa, viša ekonomska savjetnica u Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj.

Iznimno dinamičan i zanimljiv format panela Dvostruka materijalnost, realizirao se u obliku World caféa, pod sponzorstvom OIKONa.

Uvod u temu dala je Nikolina Jaković, savjetnica za održivost, msg global solutions, dok je Andreja Pavlović, voditeljica Zavoda za zaštitu prirode i krajobraz, Oikon, ukratko predstavila metodologiju World caféa. Tijekom World caféa svi sudionici imali su prilike aktivno sudjelovati u raspravi o sljedećim temama: Investitori i dvostruka materijalnost koju je moderirala Carmen Gruber, voditeljica tima za komunikaciju, partnerstva i mreže u Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj, Dvostruka materijalnost u praksi s moderatoricom dr. sc. Mirjanom Matešić, Stajališta i interesi dionika koju je moderirala Antonia Banović, senior SAP sustainability konzultantica i voditeljica tima, msg global solutions, Utvrđivanje pragova dvostruke materijalnosti s moderatorom prof. dr. sc. Branimirom Hackenberger Kutuzović, profesor na Odjelu za biologiju Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, Važnost analize lanca vrijednosti, koji je moderirala Karla Alfier, menadžerica za ESG usluge u poslovnom savjetovanju, Ernst&Young te Uloga resursa u procjeni rizika lanca vrijednosti, koji je moderirala Andreja Pavlović, Oikon.

Na samom kraju Konferencije prezentirani su znanstveni i stručni radovi te primjeri dobre prakse sa Workplace Inclusion Champion projekta, a sesiju su moderirale Katarina Plećaš, voditeljica ureda i Nikolina Renić, voditeljica projekata iz HR PSOR-a. Prezentirani su sljedeći radovi:

  • sc. Tafra, M.: Uloga medija u diskursu o okolišu: etička razmatranja
  • Brkić, R., dr. sc. Tafra, M.: Potencijal ulaganje s društvenim učinkom u Hrvatskoj
  • Paić, S., dr. sc. Kaužljar, D. Dautović, M.: Priča o Hendrixovom mostu kao izvoru poboljšanja sigurnosti u prometu
  • sc. Matešić, M., Varlec, D., Renić, N.: Uloga zelenih tehnologija u procesu transformacije prema klimatskoj neutralnosti: perspektiva COP-a 28
  • Vranković, M., Tarbušković, V., Grgičević, I., Njavro, M.: Implementacija kružnog gospodarstva u poljoprivrednom otočkom distribucijskom lancu otoka Hvara
  • Pavlović, A., Kolovrat, M., Đerd, T., Mance, D., Hackenberger, B.: Sveti gral izvještavanja o održivosti: dvostruka materijalnost
  • Letica, M., Šimunić, R.: Izrada strategije za ravnopravno uključivanje osoba s invaliditetom u radno okruženje
  • Klarin Petrina, B.: Analiza utjecaja OTP banke d.d. na održivost i raznolikost

 

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

 

Sve ostale informacije o 15. Konferenciji o održivom razvoju, kao i snimku cijelog događaja možete pronaći na stranici Konferencije ili na našem Youtube kanalu 7. studenoga i 8. studenoga.

Sve fotografije s 15. Konferencije dostupne su ovdje.*

*Napomena: Molimo da prilikom korištenja fotografija kao izvor navedete izvor: HR PSOR, a autor fotografija Igor Šeler.

 

 

Share This