Coca Coli, ETK-u i Vetropacku nagrada za održivo poslovanje

21.05.13. | Događanja, Primjeri dobre prakse

poslovni.hr, 3. svibnja 2013.

U sklopu 4. nacionalne konferencije o društveno odgovornom poslovanju, održanoj  25.4.2013. u organizaciji HRPSOR-a, dodijeljene su nagrade Indeks DOP-a. Cilj je ove nagrade (i vrednovanja)  omogućiti pouzdanu godišnju usporednu procjenu najuspješnijih hrvatskih tvrtki s obzirom na njihovu odgovornost i primjenu načela održivog poslovanja.

Ocjenjuje se djelovanje poduzeća u šest osnovnih područja: ekonomska održivost, uključenost društveno odgovornog poslovanja u poslovnu strategiju, radna okolina, zaštita okoliša, tržišni odnosi i odnosi sa zajednicom. Utemeljitelji Indeksa DOP-a su Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski savjet za održivi razvoj.

Vetropack Straža je (uz Coca–Cola Hrvatsku i Ericsson Nikola Teslu) nagrađena Indeksom DOP-a u kategoriji velikih poduzeća. Jedini hrvatski proizvođač staklene ambalaže kontinuirano ulaže u sva područja koja obuhvaća održivi razvoj, poručuju iz Vetropacka.

Svjesni činjenice da su ljudi najveći kapital, u Vetropack Straži veliku pažnju posvećuju treninzima i dodatnom školovanju zaposlenika, te sigurnoj i kvalitetnoj radnoj okolini, kažu u toj kompaniji. “U cijelosti se poštuje i primjenjuje  kolektivni ugovor (sklopljen na 5 godina) kojim su radnicima zajamčena zavidna materijalna i druga prava. U posljednjih je 15 godina u unapređenje proizvodne tehnologije, kvalitetu proizvoda, infrastrukturu, zaštitu okoliša, organizaciju i ljude uloženo preko milijardu kuna. Tvrtka održava korektne odnose s dobavljačima i kupcima, redovito se podmiruju financijske obaveza prema državi, poslovnim partnerima, zaposlenicima. Njeguju se odnosi s lokalnom zajednicom pa ne čudi što stanovnici Huma na Sutli doživljavaju Vetropack Stražu kao pokretača gospodarskog i društvenog razvoja ovog kraja. Kako je tvornica smještena u samom centru mjesta (naselje se gradilo oko i u blizini tvornice), u tvornici nastoje koliko je god to moguće “umanjiti svoju prisutnost”, da ne  smetaju svojim sumještanima. Dobar odnos s lokalnom zajednicom očituje se i u sponzoriranju ustanova te različitih sportskih i kulturnih udruga. Prošle se je godine Vetropack Straža uključila u sufinanciranje gradnje općinske centralne naprave za pročišćavanje. Vetropack Straža je aktivni sudionik sustava zbrinjavanja ambalažnog otpada u Republici Hrvatskoj. U njihovom se pogonu za reciklažu može preraditi sva staklena ambalaža plasirana na hrvatsko tržište”, kažu iz Vetropacka.

Share This