Desetljeće povelja o raznolikosti: uključenost i solidarnost u vremenima krize su važniji nego ikad prije

30.04.20. | Događanja, Vijesti

Prije deset godina pokrenuta je europska Platforma povelja o raznolikosti, koju u Hrvatskoj predstavlja Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj. Povjerenica za jednakost Europske komisije, Helena Dalli obratila se javnosti i istaknula je kako je poštivanje raznolikosti danas bitnije nego prije

Priredio: M.E.

Europska Platforma povelja o raznolikosti ovaj mjesec slavi 10 godina. Cijelo desetljeće kompanije, civilna društva i javne institucije povezuju se kako bi promicali i jačali raznolikost i uključenost na radnom mjestu. Trenutno Platforma broji više od 12.000 potpisnica koje predstavljaju preko 16 milijuna zaposlenika s područja Europske unije. Dosadašnji rad Platforme je dao konkretne rezultate, poput mjera za veću zapošljivost osobama s invaliditetom ili uvođenje politika fleksibilnog radnog vremena kako bi se omogućila bolja ravnoteža između radnog i privatnog života.

Desetljeće povelja o raznolikosti: uključenost i solidarnost u vremenima krize su važniji nego ikad prije Društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj - Dop.hr

Helena Dalli, povjerenica za jednakost Europske komisije, ovom je prilikom izjavila: „Kompanije i organizacije potpisnice Povelje o raznolikosti pokretači su mjera koje čine naša radna mjesta i europska društva uključivima. Primjerice, kompanije uvode fleksibilne sate kako bi poboljšali ravnotežu radnog i privatnog života svojih zaposlenika, svjedočimo i povećanju zapošljavanja osoba s invaliditetom, održavanju treninga za stručnjake u ljudskim resursima, kako bi se izbjegla nesvjesna pristranost prilikom zapošljavanja.

Povjerenica je komentirala i utjecaj koronavirusa na naše društvo: „Danas je naša predanost vrijednostima uključivosti, različitosti i solidarnosti veća nego ikad prije. Impresivno je vidjeti kako su kompanije i organizacije koje su potpisnice Povelja o raznolikosti pokazale izvanredno vodstvo u rješavanju krize. Uložili su napore kako bi dali podršku svojim zaposlenicima u ovim teškim vremenima, ali i velike napore kako bi pomogli široj zajednici.

Od izbijanja koronavirusa, potpisnice Povelje o raznolikosti pokazali su uzorni solidarni duh koji podržava one koji su pogođeni krizom. Na primjer, u Italiji su potpisnice donirale rukavice, navlake za cipele i zaštitne naočale lokalnim bolnicama, a u Poljskoj su ponudile namještaj i opremu poput madraca, deka i ručnika za skloništa za beskućnike.

Povelja o raznolikosti u Hrvatskoj slijedi uspješne modele iz drugih europskih zemalja, a temelji se na skupu načela koje potpisnici dobrovoljno prihvaćaju u svrhu promocije raznolikosti, nediskriminacije, uključivosti i jednakih mogućnosti na radnom mjestu. Nositelj projekta u Hrvatskoj je Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, a Povelja o raznolikosti Hrvatske danas broji 64 potpisnice.

Desetljeće povelja o raznolikosti: uključenost i solidarnost u vremenima krize su važniji nego ikad prije Društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj - Dop.hr

Izvor fotografija i videa: Europska komisija, DG Justice and Consumers

Share This